Župan Fištravec razrešil šefa mestne uprave Babiča

Direktor mestne uprave, ki po osmih mesecih zapušča mariborsko občino, se ne strinja, da ni opravil nalog.

Objavljeno
31. avgust 2015 17.08
tre-ANDREJ FIŠTRAVEC
Miha Rubin, Maribor
Miha Rubin, Maribor

Maribor - Mestna uprava mariborske občine je po osmih mesecih ostala brez direktorja: župan Andrej Fištravec je danes razrešil dosedanjega direktorja mestne uprave Bojana Babiča. Njegove naloge je Fištravec začasno prevzel kar sam.

Kot je zatrdil Andrej Fištravec, obstaja sum, da nekateri v mestni upravi in vodje uradov na Mestni občini Maribor (MOM) »svoje delo opravljajo pomanjkljivo oziroma malomarno.« Iz tega je po mnenju župana razvidno, da direktor mestne uprave nima ustreznega nadzora nad delom občinskih uradov.

Ker pa ima direktor vsa pooblastila za vodenje in tekoče delo mestne uprave, je po Fištravčevih besedah »subjektivno, vsekakor pa objektivno odgovoren za neizvršene in slabo izvršene naloge.« Kot je poudaril župan, Babič ne uživa več njegovega zaupanja, zato mu je odvzel vsa pooblastila in ga razrešil s položaja direktorja mestne uprave.

Med očitki je, denimo, počasnost urejanja formalnega okvirja za izvedbo smučarske sezone na Pohorju, danes je Fištravec omenil še sum negospodarnega ravnanja s proračunskimi sredstvi pri pleskanju pisarn. Pri tem je bil namreč izbran ponudnik s ceno 1100 evrov in ne tisti, ki je za isto delo ponudil 400 evrov, je dejal župan.

Ni odgovarjal na vprašanja

Med najnovejšimi primeri spornega ravnanja pa je izpostavil elektronsko pošto uslužbenke mestne uprave, ki je zaposlenim poslala obvestilo o domnevno alarmantnem stanju občinskih financ (o tem smo v Delu poročali v petek). Vsebina tega sporočila je bila neresnična, je danes zatrdil Fištravec, na novinarska vprašanja pa ni hotel odgovarjati.

Je pa bil za vprašanja na voljo Bojan Babič, ki je na čelo mestne uprave stopil z novim letom, ko je na položaju nasledil Damjana Laha po manj kot dveh mesecih njegovega vodenja. Ugibanja, da bo tudi Babič odšel z MOM, so se pojavila že v minulih mesecih, ko je bilo slišati informacije o konfliktih med najožjo županovo ekipo, predvsem njegovim svetovalcem Markom Kovačičem in Babičem. Po poročanju časnika Večer se je Kovačič menda že junija hotel znebiti Babiča.

Slednji je v današnjem odzivu povedal, da ga ima župan v roku enega leta od imenovanja pravico razrešiti brez kakšnega pojasnila. Po Babičevih besedah mu je sicer Fištravec rekel, da nista vzpostavila pravega odnosa in zaupanja, in da bi moral nekatere stvari izpeljati hitreje.

Babič je zanikal, da določenih nalog ni opravil: »Res pa je, da nisem nalog opravil na način, kot mi je bilo naloženo. A moramo se zavedati, da sem jaz kot direktor dolžan skrbeti za zakonitost in pravilnost postopkov in tudi za zaščito delavcev mestne uprave, ki te postopke izvajajo. Ker so ti postopki običajno zaradi tega procesa daljši, je jasno, da je potem prihajalo do razkoraka.«

Ali bo poleg njega še koga na MOM doletela kakšna sankcija, Babič ni želel ugibati. Župan Fištravec pa je povedal, da so danes začeli zbirati informacije in dokaze o kršitvah dolžnosti iz naslova delovnih razmerij in morebitne disciplinske odgovornosti javnih uslužbencev.

Primanjkljaja za pet milijonov

Glede domnevnega primanjkljaja v mariborskem proračunu pa je Babič danes zanikal, da bi bil tako velik, kot izhaja iz omenjenega spornega dopisa zaposlenim na MOM, ki je pred dnevi prišel v javnost. Po Babičevih besedah ta dopis »ni bil pravilen, niti pravilno naravnan«. Trenutni razkorak med prihodki in odhodki občinskega proračuna znaša okoli pet milijonov evrov, je dejal Babič.

Vendar to po njegovem mnenju ne pomeni, da teh prihodkov do konca letošnjega leta ne bo. »Ta razkorak ni nič posebnega in nič tragičnega,« je omenil donedavni direktor mariborske mestne uprave.

Miha Rubin