Župan Gole pozabil omeniti, da bo zaprl pot

Kmetje v Slovenski vasi pred zaprtim prehodom pravijo, da ne morejo do svojih njiv.

Objavljeno
23. februar 2015 21.12
Prehod čez progo
Bojan Rajšek, Litija
Bojan Rajšek, Litija

Slovenska vas – Kljub nasprotovanju lastnikov zemljišč Slovenske železnice (SŽ) ne nameravajo znova vzpostaviti prehod čez železniško progo v Slovenski vasi, ki so ga prejšnji mesec ukinili. Kmetje pravijo, da ne morejo več dostopati do svojih kmetijskih površin.

Domačini so ogorčeni in pričakujejo, da jim bosta občina in SŽ vzpostavila takšno prometno ureditev, kot je veljala do 23. januarja, šele potem so se pripravljeni pogovarjati o možnih alternativnih rešitvah. Regijski predstavnik sindikata slovenskih kmetov in uporabnik zemljišča na drugi strani proge Stanko Jaki je povedal, da je javno pot in prehod čez tire uporabljalo osem gospodinjstev, ki jim je zdaj, po njegovem prepričanju, onemogočen dostop do 15 hektarov obdelovalnih površin. »Zahtevamo vzpostavitev prvotnega stanja in pika,« je bil včeraj na protestnem sestanku ob progi odločen Jaki, njegove besede pa so glasno podprli tudi drugi udeleženci, med katerimi je bila 80-letna Jožefa Anderlič, ki ne more razumeti, kaj jim je zakuhal njihov župan. »Vse so naredili čez noč, kakor da bi nekaj prikrivali. V tej državi se nihče ne postavi v bran državljanu,« je nezadovoljstvo izrazil tudi Edo Mikec.

Župan razume jezo

»Gre za nesporazum med SŽ in občino. Prepričan sem bil, da bomo našli rešitev za uporabnike in lastnike zemljišč, a so SŽ zelo na hitro zaprle prehod,« pravi župan Rupert Gole in priznava, da je pred časom podpisal soglasje za zaprtje prehoda, a je hkrati zaprosil odgovorne na SŽ, naj pred tem poiščejo sprejemljivo rešitev. Pojasnil je, da je občina pred kratkim sprejela OPN, s čimer je določila to območje za poslovno cono, v kateri sta predvidena dva večja objekta, zato bi ta prehod v vsakem primeru morali zapreti. Gole pravi, da so ljudje upravičeno jezni, saj niso bili seznanjeni, kaj se bo zgodilo, zato bo zdaj storil vse, da »skupaj z lastniki zemljišč in SŽ poiščejo rešitev«.

Imajo še dva dostopa

Na SŽ je Janez Krivec za Delo povedal, da se je z ukinitvijo nivojskega prehoda precej povečala varnost v železniškem in cestnem prometu, ter da je bila podlaga za zaprtje prehoda zapisnik s sestanka komisije za nivojske prehode iz leta 2006, na katerem je bil sprejet sklep o njegovi ukinitvi in o ureditvi nadomestne poti. Šentrupertska občina, ki je upravljavka ceste, se je z ukinitvijo prehoda strinjala, saj je bil to pogoj za pridobitev soglasja h gradnji proizvodne hale, ki bo zgrajena v bližini proge. Lastniki zemljišč lahko progo prečkajo na 439 metrov oddaljenem nivojskem prehodu ali pa zgolj 133 metrov oddaljenem nadvozu, ki ga uporabljajo tudi uslužbenci zapora na Dobu. Toda domačini se s tem ne strinjajo in zahtevajo od SŽ in občine, naj vzpostavita prevoznost prav na tem prehodu, kakor je veljala do 23. januarja, saj bodo v nasprotnem primeru o domnevnih nepravilnostih na občini obvestili protikorupcijsko komisijo in druge nadzorne organe v državi.