Župan Muhič do podpisa ne verjame nikomur

Za petek le napovedan podpis pogodbe za Cerod 2, čeprav projektu ostro nasprotujejo občani.

Objavljeno
22. april 2014 20.48
Posodobljeno
23. april 2014 06.00
Bojan Rajšek, Litija
Bojan Rajšek, Litija

Novo mesto – Šele po grožnjah s tožbo so na ministrstvu za kmetijstvo in okolje (MKO) za petek le napovedali podpis pogodbe z novomeško občino o sofinanciranju projekta Cerod 2 z denarjem evropskega kohezijskega sklada in države. »Dokler pogodba ni podpisana, ničesar ne verjamem,« se je na napoved odzval novomeški župan Alojzij Muhič.

Prvi mož novomeške občine je konec prejšnjega tedna napovedal, da bo občina tožila državo, če do petka ne bo podpisana pogodba o sofinanciranju. Ta predvideva gradnjo obrata za mehansko in biološko obdelavo odpadkov na komunalni deponiji Leskovec pri Novem mestu. Občina kot nosilka projekta, v katerega je vključenih 15 dolenjskih, belokrajinskih in posavskih občin, na ta dokument čaka že od lanskega novembra, ko jim je bila uradno izdana odločba o dodelitvi denarja. Župan upa, da se bodo obljube, ki imajo podlago v uradno izdani in po njegovem mnenju tudi iztožljivi odločbi, izpolnile s podpisano pogodbo. »Če podpisa v petek ne bo, bomo prisiljeni v zakonite ukrepe zoper državne ustanove,« napoveduje Alojzij Muhič.

Projekt za 32 milijonov evrov

Takratna vladna služba za lokalno samoupravo in regionalno politiko jim je že julija 2011 izdala odločbo o dodelitvi finančnih sredstev za gradnjo druge faze centra za ravnanje z odpadki (Cerod 2) v Leskovcu. Uresničitev projekta bo stala 32,5 milijona evrov, od tega bo 18,9 milijona evrov prispeval evropski kohezijski sklad, 3,3 milijona evrov država, dobrih deset milijonov evrov pa bo glede na število prebivalcev zagotovilo 15 dolenjskih občin, ki odlagajo smeti na to deponijo. Doslej so občine porabile 1,2 milijona evrov za gradnjo čistilne naprave, ki je bila pogoj za pridobitev okoljevarstvenega dovoljenja za obratovanje odlagališča, in 360.000 evrov za pripravljalna dela za drugo fazo projekta.

Na vprašanje Dela, do kdaj imajo čas za podpis pogodbe in zakaj so doslej z njim odlašali, so na MKO pojasnili, da v postopkih, ki urejajo izvajanje kohezijske politike, ni eksplicitno določeno, do kdaj mora biti podpisana pogodba o sofinanciranju, vsekakor pa mora biti čim prej. Ključni datum je 31. december 2015, ko se konča obdobje upravičenosti izdatkov, ki jih je mogoče sofinancirati s sredstvi evropske kohezijske politike, so dodali.

Brusničani imajo dovolj smradu

Drugi vzrok pa je, da ministrstvo ni imelo dovolj sredstev evropske kohezijske politike, vendar je vlada pred kratkim sprejela sklep, da zagotovi dodatnih 103,37 milijona evrov za izvajanje projektov kohezijske politike iz Operativnega programa razvoja okoljske in prometne infrastrukture.

Tudi če bo pogodba z MKO podpisana, pa se projektu Cerod 2 slabo piše. Sklep zbora krajanov KS Brusnice je, naj se projekt čim prej umakne iz Brusniško-šentjernejske doline, o čemer je predsednik krajevne skupnosti Tone Vovko že obvestil svet županov podjetja Cerod, novomeški mestni svet in Agencijo Republike Slovenije za okolje. Ljudje imajo dovolj smradu po gnilih jajcih, ki se širi z deponije in iz tamkajšnje čistilne naprave, zato napovedujejo, da se bodo Ceroda 2 lotili s protestnimi akcijami. Vovko je povedal, da so se krajani lahko na lastne oči prepričali, kaj jim nameravajo postaviti na njihovi deponiji, ko jih je podjetje Riko, ki bo v sodelovanju z grškim podjetjem Hector gradilo Cerod 2, prejšnji mesec odpeljalo na strokovno ekskurzijo na deponijo v Frankfurt. »Tamkajšnja zastarela tehnologija obdelave odpadkov, kakršno nam nameravajo vsiliti, ne sodi k nam. Zahtevamo takojšnjo ustavitev projekta, drugače bomo v prvi polovici maja zaprli dostop na deponijo na Leskovcu,« je napovedal Tone Vovko.