Župan nadzornika TNP odrinil proti prepadu

Janez Hrovat za urejanje poti ni imel dovoljenj. Nadzornik si je ob padcu poškodoval zapestje in ramo.

Objavljeno
13. april 2017 21.28
Mala Pišnica
Blaž Račič
Blaž Račič
Kranjska Gora – Na zelo nevarnem mestu na ozki poti, ki vodi v dolino Male Pišnice, je župan Kranjske Gore Janez Hrovat med srečanjem z nadzornikom Triglavskega narodnega parka (TNP) tega odrinil z bokom svojega telesa. Nadzornik je padel vznak po zelo strmem pobočju v ruševje in se poškodoval, je povedal Sašo Hrovat, vodja naravovarstvene službe TNP. Župan je navedeno zanikal.

»Nadzornika nisem porinil, nisem niti videl njegovega padca. Videl sem ga le, ko je že bil pod potjo,« je povedal Janez Hrovat. V jeseniški bolnišnici so ugotovili, da ima nadzornik poškodovano zapestje in ramo.

Neljubi dogodek se je zgodil, ko je na pobudo Janeza Hrovata v sredo približno 40 prostovoljcev iz Kranjske Gore hotelo urejati zaprto pot v dolino Male Pišnice. Namero so jim hoteli preprečiti naravovarstveni nadzorniki TNP, saj za dela župan ni pridobil soglasij. Zdaj občini in županu grozi globa, ki jo predvideva zakon o TNP, in sicer do 70.000 evrov za občino in do 4000 evrov za župana. Župan pravi, da je kazen pripravljen plačati.

Nadzorniki morali na pomoč klicati policiste

Več kot 20 let je pot v dolino Male Pišnice zaprta, Janez Hrovat pa je dejal, da opozorilne table, ki obiskovalcem prepoveduje obisk oziroma jih opozarja, da je pot na nekaterih mestih smrtno nevarna in zato zaprta, »ne bom gledal«. Prepričan je, da le urejajo obstoječo pot in ne gradijo nove.

Nadzorniki naravovarstvene službe TNP z vodjem Sašem Hrovatom na čelu so se v sredo na terenu hoteli prepričati, ali ima župan dovoljenje za naddelavo poti. Od prostovoljcev so zahtevali, da se identificirajo. Ker se niso hoteli izkazati z dokumenti, so nadzorniki na pomoč poklicali policiste, je dejal Sašo Hrovat. Kot je povedal Bojan Kos, tiskovni predstavnik kranjske policijske uprave, policisti »prijavo še preverjajo in vodijo postopek«.

Območje Male Pišnice je ožje zavarovano območje znotraj TNP in je pod posebnim varstvom. Po zakonu o varstvu narave in zakonu o TNP bi morala za poseg izdati soglasje Arso in zavod za varstvo kulturne dediščine, v postopku pa sodeluje tudi TNP. Kot je pojasnila direktorica občinske uprave Kranjska Gora Vesna Okršlar, odgovora na vlogo za izdajo soglasja, ki so jo oddali pred dnevi, še niso prejeli.

»Kako naj turistom povem, da je pot zaprta že 20 let?«

Nekaj odsekov na dva kilometra dolgi poti je treba popraviti in zamenjati dotrajane brvi, da bo spet prehodna in jo bodo lahko ponudili kot dodatno možnost za obisk turistov, je dejal župan, ki ima za tovrstne akcije v Kranjski Gori precej podpore, a tudi nasprotnike, ki se ne strinjajo z njegovo samovoljo. V podobni prostovoljni akciji so med drugim lani uredili pohodniško pot do Martuljških slapov in kolesarsko pot na pobočjih Karavank nad Kranjsko Goro, tudi za ta dela pa niso pridobili nobenih soglasij.

Prostovoljka Klavdija Gomboc, sicer predsednica TD Kranjska Gora, je poudarila, da so v viziji razvoja TD Kranjska Gora določili, da želijo kraju vrniti tisto, kar je v njem že bilo. Med drugim so uredili kopališče v Jasni, uredili dostop do Martuljških slapov, čaka jih še urejanje vrha Vitranca, podpirajo tudi urejanje poti v dolino Male Pišnice. »Kako naj turistom razložim, da je pot zaprta že 20 let?« se je vprašala Gombočeva.

Blaž Veber, direktor Turizma Kranjska Gora, je dejal, da če so poti urejene, turiste laže usmerjajo in je hkrati varneje. Dodal je, da gorski reševalci v poletni sezoni pogosto posredujejo prav na neurejenih, neoznačenih poteh. Pot v dolino Male Pišnice je bila nekoč lovska pot, uporabljali so jo tudi turisti, zaprta pa je slepo črevo, čeprav bi lahko omogočila dostop do enega najlepših kotičkov v naših krajih, je dejal Veber. Sašo Hrovat pa je na drugi strani opozoril, da »si prizadevamo, da bi bil razvoj v rezervatu prepuščen naravnim procesom s čim manjšim vplivom človeka«.

Med prostovoljkami sta bili tudi Nina Valant in Martina Culiberg, ki sta dejali, da je to vrhunska akcija, s katero »bomo naredili nekaj dobrega«. Akcija povezuje ljudi, saj so vsi pozitivno naravnani, sta prepričani.