Župan Trbovelj Treven: Kolektorju posel, Rudisu pojasnilo

Energetska sanacija OŠ Trbovlje: župan ni uresničil grožnje, skupaj z izvajalcem spet v četrtek.

Objavljeno
01. oktober 2013 17.00
Polona Malovrh, Trbovlje
Polona Malovrh, Trbovlje

Trboveljska občina ni preklicala 2,5-milijonske pogodbe z idrijskim Kolektor Kolingom, izbranim izvajalcem energetske sanacije Osnovne šole Trbovlje in ni unovčila bančne garancije, kot so napovedali. Zato pa je moral župan Vili Treven na zahtevo direktorja Rudisa javno pojasniti izjave, ki jih je izrekel medijem na njihov rovaš.

Kolektor Koling jo je tokrat odnesel brez sankcij, čeprav še ni izpolnil pogoja občine in nominiral dveh podizvajalcev za zamenjavo strešne kritine in stavbnega pohištva. Na včerajšnjem sestanku v Trbovljah so ugotovili, da je izvajalec intenzivno pričel z rušitvenimi deli. Župan je sicer zahteval tudi poročilo nadzornega organa in vodje projekta, v četrtek pa se v zvezi z dogovorom o izvedbi del znova sestanejo. Tokrat v družbi odvetnikov, pravijo.

V Idriji so v minulih dneh sicer z začudenjem spremljali izjave Trboveljčanov na svoj račun. Teden dni nazaj jim je Vili Treven namreč zagrozil s sankcijami, ker tri tedne zamujajo za terminskim planom in postavil soboto kot skrajni rok za nominacijo ustreznih podizvajalcev. Z iskanjem teh imajo Idrijčani težave od vsega začetka, saj večina domačih podizvajalcev za tako nizko ceno noče delati.

Da ga bo za ta denar težko izvedel, je prepričan tudi Treven. Kolektor očitke zavrača, češ da dela izvajajo po rebalansu plana in da končni rok, maj 2014, ni ogrožen.

Župan Treven si je prejšnji teden z izjavo o nespretni ponudbi, ki jo je na razpis za energetsko sanacijo šole poslal neizbrani ponudnik Rudis, odprl še eno fronto. Medijemje zaupal, da Rudisova ponudba ni bila dovolj skrbno pripravljena, saj da ni izpolnjevala kriterija referenc kadrov.

Izjavo je formuliral tako nespretno, da so se v Rudisu nanjo odzvali z odprtim pismom, z obtožbo, da jim je z neresničnimi navedbami povzročil veliko poslovno škodo in z zahtevo po objavi "resnice" na naslednji novinarski konferenci. Direktor Rudisa Andrej Gorjup je svoje besede argumentiral z navedbami iz obvestila o izbiri najugodnejšega ponudnika za sanacijo šole, ki nosi Trevnov podpis. V obvestilu je župan zapisal, da je Rudisova ponudba "pravilna, primerna, sprejemljiva in formalno popolna, torej jo je moč označiti za popolno".

Treven je včeraj pojasnil, da je imel v mislih izjavo o referencah odgovornih za vodenje projekta. Rudis bi moral, pravi Treven, navesti več oseb z zahtevanimi referencami, Rudis jim je posredoval zgolj eno.

Gorjup, ki je Trevnov odgovor prejel danes, se je nanj za Delo odzval: "Žal župan tudi tokrat, že drugič, zavaja. Občina je kot referenco zahtevala eno ime in mi smo eno ime v ponudbi tudi navedli."