Župan Trebnjega Alojzij Kastelic je ravnal koruptivno

Župan se je, kljub temu, da je bil v kazenskem postopku, prijavil za nadzornika policistov, ki so ga preiskovali.

Objavljeno
24. september 2012 14.32
mfa*Kastelic
S. P., Delo.si
S. P., Delo.si

Ljubljana/Trebnje - Protikorupcijska komisija ugotavlja, da župan Trebnjega Alojzij Kastelic s tem, ko je sebe predlagal kot predstavnika občine v senat za reševanje pritožb zoper policiste, ni spoštoval zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, poroča STA.

Po navedbah komisije je vedel, da ne izpolnjuje pogojev, saj je bila proti njemu že vložena pravnomočna obtožnica.

Alojzij Kastelic je vedel, piše STA, da je v kazenskem postopku, pa je kljub temu navedel neresnične podatke uslužbenki občine Trebnje in ministrstvu za notranje zadeve, češ da izpolnjuje pogoje iz poziva za predlaganje predstavnikov javnosti v senatih za reševanje pritožb zoper policiste, je Komisija za preprečevanje korupcije navedla med svojimi ugotovitvami.

Župan je lahko nadzoroval policiste, ki so ga preiskovali

Minister za notranje zadeve je Kastelica kasneje dejansko imenoval v senat. S tem je, tako navaja protikorupcijska komisija, obtoženi župan dobil možnost opravljanja nadzora nad delom policistov z območja Policijske uprave Novo mesto, torej tistih policistov, ki ga preiskujejo zaradi suma storitve kaznivih dejanj. Po mnenju komisije je to posebej relevantna okoliščina in bi lahko pomenila pritisk na delo policistov.

To je po navedbah komisije ravnanje, ki krni ugled funkcije župana in je v nasprotju z integriteto, kot jo opredeljuje zakon o integriteti in preprečevanju korupcije.

V Trebnjem so se poleti vrstili pozivi k odstopu sredi junija pravnomočno pogojno obsojenega Kastelica. Kastelic je odgovarjal, da bo odstopil le, če bo kaj takega zahtevala zakonska podlaga.

Komisija za preprečevanje korupcije je sicer julija že napovedala pobudo za uvedbo pravnih mehanizmov, ki bi v primeru ugotovljenih nezakonitih ravnanj omogočali razrešitev lokalnih funkcionarjev.

Za to so se odločili, ker je bil Kastelic zaradi zlorabe uradnega položaja pravnomočno obsojen, njegova razrešitev pa zakonsko ni mogoča.