Župan vztraja, vrtičkarji pa se ne premaknejo

Mestni inšpektorji so v vrtičkarskem naselju, ki meji na območje Plečnikovih Žal, na lesene barake in ograje tudi včeraj lepili obvestila, da morajo lastniki vrtičke in objekte odstraniti.

Objavljeno
30. marec 2007 10.41
Ljubljana – Mestni inšpektorji so v vrtičkarskem naselju, ki meji na spomeniško zaščiteno območje Plečnikovih Žal, na lesene barake in ograje tudi včeraj lepili obvestila, da morajo lastniki vrtičke in objekte odstraniti, vendar kaže, da ti vsebine odločb ne jemljejo resno. Lop, ograj in posod za zbiranje vode namreč ne odstranjujejo, čeprav se rok, ki ga je določilo mesto, izteče čez štiri dni. Večina vrtičkarjev je ogorčenih, predvsem zaradi tega, ker se je inšpektorat zadeve lotil ravno spomladi, ko so v večji meri vrtove že posejali. Ljubljanski župan Zoran Janković ob tem poudarja, da bi bil za vrtičkarje neprimeren vsak čas.

Odločitvi Mestne občine Ljubljana (MOL) najbolj glasno nasprotujejo predvsem vrtičkarji, ki nimajo vrta na občinski temveč na zasebni zemlji. Ljubljanski župan Zoran Janković je prepričan, da se bo tudi z njimi dogovoril, in vztraja, da bo namesto vrtov na tem območju zelenica. Zatrdil je, da je postopek MOL v skladu z zakonodajo in pozval vrtičkarje, naj svoje stvari sami pospravijo in naj ne iščejo pravnih lukenj, ker bodo vrtički odstranjeni.

Eden od lastnikov zaplate zemlje z zajetno »kolibo«, ki ni želel biti imenovan, je na ograjo svojega vrta včeraj namestil bodečo žico. Ko smo mu povedali, da je tudi na mestu njegovega vrta predvidena ureditev zelenice, je v roke vzel vrtalni stroj in z njim požugal: »Naj kar pridejo, imam vse potrebne papirje, da je vrt moj«.

Milka Smole ima vrtiček ob Žalah že dobrih dvajset let. Načrtovano rušenje vrtičkarskih lop podpira, saj so po njenem nekatere v sramoto vseh vrtičkarjev. »Skrbi me le za njivo, ki sem jo uredila te dni. Vsaj še to leto bi nam lahko dopustili, da obdelujemo zemljo,« je potožila Smoletova. »Za veliko vrtov ni jasno, od koga sploh so. Nekateri lastniki so umrli, nekateri odšli,« je povedala med razkazovanjem bolj ali manj urejenih vrtov. Pridružila se je vrtičkarica Ivanka Krašovec, ki ima vrt na občinski zemlji. »Vrta nimam namena pospraviti, saj tako ni moj,« je povedala in pripomnila, da se v nobenem primeru ne strinja, da bodo njen »lepo urejen vrt z lopo« zdaj podrli. »Prav je, da to naredijo,« je pripomnila Smoletova in zapletli sta se v besedni dvoboj. Krašovčeva je na koncu izrazila upanje, da se bodo vrtičkarji kmalu spet povezali v združenje in se s skupnimi močmi uprli inšpektorjem.

Odločitev za odstranitev vrtov je normalna, je nasprotovanje mirno komentiral Janković in opozoril, da so se vrtičkarji v Ljubljani preveč razširili.

Več si preberite v današnji tiskani izdaji Dela!