Župani 3.a razvojne osi spet o zapori ceste

Župani še vedno brez odgovorov z države.

Objavljeno
11. julij 2013 01.23
Simona Fajfar, Kočevje
Simona Fajfar, Kočevje

Ljubljana - »Če se do septembra ne bomo srečali na skupnem sestanku s predsednico vlade in ministroma za kmetijstvo in promet, bomo v začetku šolskega leta začeli z zaporo ceste,« pravi Ivan Jordan, župan občine Škofljica, po sestanku županov od Ljubljane do Kolpe.

Župani bodo do konca tedna pripravili pismo za predsednico vlade, ga v začetku prihodnjega tedna podpisali in odposlali, saj se prometne razmere, še posebej na Škofljici, od pomladi niso spremenile. Pravzaprav je še slabše: Samo Omerzel, minister za infrastrukturo in prostor, že od 10. maja odlaga sestanek z župani 3.a razvojne osi. Že tako velike prometne težave ob vstopu v Ljubljano, na Škofljici, pa so zaradi zaprte Ižanke še hujše, pravi Ivan Jordan: »To, kar se nam dogaja, je infarkt.«

Zato župani tudi pod pritiskom dveh civilnih iniciativ s Škofljice, med katerimi namerava ena povezati ljudi vse tja do Kočevja, zahtevajo srečanje, saj, pravi Jordan, ministra odgovornost za obvoznico Škofljica po Barju prelagata drug na drugega.
Druga tema, na katero opozarjajo župani, je problematika obnove železniške proge proti Kočevju. Denarja je zmanjkalo, tako da kaže, da se bo obnova ustavila v Ribnici. »Toda v programu Pokolpje je dovolj denarja za nadaljevanje in zaključek te investicije,« pravi kočevski župan Vladimir Prebilič, ki je na to temo že maja pripravil pismo za Bratuškovo, vendar prav tako ni dobil odgovora.

Župani pa so sprejeli tudi pobudo, da bi oblikovali nov predlog za oblikovanje strateških poti proti Reki, nekakšen balkanski koridor, ki bi ga lahko financirali iz evropskih sredstev.