Župani z odstavljanjem Mramorja le do sekretarja

Zakon je povprečnino za prihodnji dve leti določil pri 522 evrih na prebivalca, čemur občine ves čas nasprotujejo.

Objavljeno
21. december 2015 14.54
Prihod županov na vlado
Peter Jančič
Peter Jančič

Ljubljana - Zahtevo, naj razreši finančnega ministra Dušana Mramorja, ki jo je podpisalo 144 županov, je predsednik Skupnosti občin Ivan Žagar poskušal predati premieru Miru Cerarju. Odstavitev ministra župani zahtevajo, ker jim je država znižala financiranje.

A Žagarju v vladni palači ni povsem uspelo. Predsednik vlade za župane ni imel časa. Žagar je zahtevo, naj odstavi najpomembnejšega ministra, zato predal premierovemu državnemu sekretarju, ki je pristojen za komunikacijo s civilno družbo, Tadeju Slapniku. Odstavitev je Žagar predlagal v imenu vseh treh organizacij občin, ker je občinam država za prihodnji dve leti krepko znižala financiranje. Po zakonu bi na prebivalca vsaka morala od države dobiti po 653 evrov. Za prihodnji dve leti pa jim je državni zbor s proračunom dodelil le 522 evrov. Med podpisniki zahteve za odstavitev Mramorja ni ljubljanskega župana Zorana Jankovića in župana Kranja Boštjana Trilarja, so pa župani Maribora Andrej Fištavec, Kopra Boris Popovič, Celja Bojan Šrot, Murske Sobote Aleksander Jevšek. Mramorjev položaj je povsem trden, je neuradno slišati iz vlade.

Žagar: Vsaj toliko kot lani

»Upam, da bodo razumeli stisko, v kateri smo se znašli,« je po pogovoru s sekretarjem povedal Žagar, ki je opozoril, da občine vztrajajo, da bi morala biti povprečnina prihodnje leto najmanj 536 evrov, torej vsaj enaka kot letos. Občine bi s tem v seštevku dobile 30 milijonov več. Žagar je opozoril, da je država, ko je občinam znižala financiranje, s sprostitvijo napredovanj povišala stroške za plače v administraciji in javnih zavodih. Zaradi že letošnjega znižanja povprečnin so iz občin sprožili spore pred rednimi in ustavnim sodiščem, zaradi dodatnega znižanja v prihodnjem letu so v državnem svetu z vetom ustavil proračunski zakon, a so poslanci veto razveljavili. Žagar je danes napovedal, da bodo sodne spore zaradi znižanj najbrž sprožili tudi za prihodnje leto.

»Najpomembnejši vzrok za protest je, da pogajanja o povprečnini niso bila korektna,« je dejal župan Miklavža na Dravskem polju Leo Kremžar in dodal, da ima veliko občin resne težave pri sestavljanju proračunov za 2016. »Resnici na ljubo, ne pričakujem,« je Kremžar odgovoril, ali pričakuje odstavitev Mramorja, in na vprašanje, koliko se je bilo z vlado mogoče dogovarjati, odvrnil: »Ta vlada je zelo kooperativna, kar zadeva pogovore. Kar zadeva rezultate, pa ravno ne.« Da je med vlado in župani vroče, se je pokazalo že pred dvema tednoma, ko je vlada obiskala Gorenjsko in so tamkajšnji župani takrat zaradi znižanega financiranja protestno bojkotirali pogovor s premierom.