Župani zahtevajo nočno dežurstvo reševalcev

Korošci se bojijo, da bo ukinitvi nočnih dežurstev sledila še ukinitev centra za obveščanje v Slovenj Gradcu.

Objavljeno
24. september 2012 15.01
Posodobljeno
24. september 2012 16.28
Vaja Pomurka 2012
Mateja Celin, Slovenj Gradec
Mateja Celin, Slovenj Gradec

Mislinja - Koroški župani kljub zagotovilom direktorja uprave RS za zaščito in reševanje, da se varnost v regiji zaradi ukinitve nočnega dežurstva na centru za obveščanje ni poslabšala, zahtevajo ponovno vzpostavitev nočnih dežurstev v Slovenj Gradcu. Prepričani so, da sicer sledi popolna ukinitev regijskega centra.

Generalni direktor uprave RS za zaščito in reševanje Darko But je na svetu koroške regije pojasnjeval posledice ukinitve nočnih dežurstev v regiji ter prihodnje načrte v zvezi z reorganizacijo celotne dejavnosti obveščanja in reševanja v državi.

Radijske zveze v začetku res niso delovale

Kot je dejal, je selitev nočne izmene v center za obveščanje Celje posledica zakona za uravnoteženje javnih financ. »Izgubili smo 11 operaterjev, ki odhajajo v pokoj, z osmimi pa nismo mogli podaljšati pogodb. Ob koncu leta to pomeni 19 ljudi manj, to pa je izpad dveh centrov, saj je v vsakem centru zaposlenih devet operaterjev,« pojasnjuje But.

O tehničnih težavah, ki so onemogočale normalno komuniciranje na terenu, je dejal, da radijske zveze v začetku res niso delovale, ker so bile regijsko omejene, a so z nadgradnjo poskrbeli, da zdaj delujejo tudi medregijsko. »Sistem javnega alarmiranja je ves čas deloval nemoteno. Ne beležimo povečanega števila pritožb ali slabih rezultatov, odzivni časi se niso podaljšali,« pravi But. Čeprav so se potni stroški povečali, pa so zmanjšali stroške nadur.

Glede pregrade Sobota na jezu Golica, ki je ponoči iz centra v Celju sploh ne morejo spremljati, But zatrjuje, da ni razloga za skrb. »Prikazovalnik za jez Golica ni nameščen samo v Slovenj Gradcu, pač pa tudi v Mariboru, kjer pridobivajo iste podatke. Iz Celja ponoči res ni mogoče spremljati monitorja, možno pa je sprožiti sirene za nevarnost,« pojasnjuje But in dodaja, da je verjetnost, da bi jez v trenutku popustil, zelo majhna. V upravi za zaščito in reševanje se odločajo, da bi tudi v Celju namestili opremo za spremljanje jezu, kar bi stalo 56.000 evrov, ali pa bi opazovanje povsem prepustili holdingu Dravskih elektrarn.

Župani so sklenili vztrajati pri svoji zahtevi po vrnitvi nočnih dežurstev

Po mnenju županov pa je ukinitev nočnega dežurstva le uvod k ukinitvi celotnega koroškega centra. But jim je potrdil, da posebna medresorska delovna skupina res preučuje možnosti združevanja policijskih operativno komunikacijskih centrov, centrov za obveščanje ter službe nujne medicinske pomoči v enotne centre. »Kakšna bo organizacija v prihodnje, je odvisno od predloga te delovne skupine, ki naj bi ga pripravili v dveh mesecih.«

»Skrbi nas, da ima ta delovna skupina že zdaj jasne cilje in naloge in bo po dveh mesecih predstavila rezultat, ki bo vključeval ukinitev centra v Slovenj Gradcu,« je dejal državni svetnik Marijan Klemenc. »Govori se, da naj bi v vsej državi ostali le še štirje taki centri. Za Koroško to pomeni nadaljnje slabitve regije.« But dela komisije ni mogel komentirati, saj ni njen član, vendar je potrdil, da se ukvarjajo tako s tehničnim kot z organizacijskim področjem omenjenih služb.

Župani so zato sklenili vztrajati pri svoji zahtevi po vrnitvi nočnih dežurstev ter po ohranitvi slovenjgraškega centra, od ministrstva za obrambo pa pričakujejo, da jih bodo o delu medresorske skupine sproti obveščali.