Župani zahtevajo odpravo ozkega grla v Mednem

Poziv ministrstvu za infrastrukturo, naj z rebalansom proračuna še letos zagotovi postavitev montažnega mostu.

Objavljeno
10. februar 2015 21.20
Zastoji zaradi enosmernega prometa
Marjana Hanc, Kranj
Marjana Hanc, Kranj

Medvode – Župani Medvod, Železnikov, Škofje Loke, Gorenje vasi - Poljan in Žirov so včeraj ministrstvo za infrastrukturo pozvali, naj z rebalansom državnega proračuna še letos zagotovi denar za montažni most v Mednem. Pričakujejo, da bo prihodnje leto na voljo dovolj sredstev za sanacijo dotrajanega mostu v Mednem.

»Če naše zahteve ne bodo uresničene, se bomo čez en mesec dobili na protestu na parkirišču pod motelom Medno,« so poudarili župani.

Opozarjajo, da njihovi občani vsak dan čakajo v kolonah na cesti Medvode–Ljubljana na četrtem najbolj obremenjenem cestnem odseku v državi. Zaradi izmeničnega enosmernega prometa po dotrajanem mostu je že več kot eno leto pretočnost še slabša.

Na celotnem loškem območju je veliko podjetij, ki pa so predaleč od avtoceste, zato so dobre prometne povezave nujne. Razmere se bodo po dograditvi škofjeloške obvoznice in gorenjevaške obvoznice kmalu izboljšale, a pretočnost ustavlja ozko grlo v Mednem, pravijo župani.

Gorenjevaški župan Milan Čadež je opozoril na težave na Visokem nasproti Tavčarjevega dvorca, kjer je več kot dve leti izmenični enosmerni promet, čeprav plaz miruje. Vsi dokumenti so pripravljeni, vendar ni denarja za 800.000 evrov vredno izvedbo. »Vemo, da država nima denarja, a nima niti odnosa do prednostnih zadev,« je prepričan žirovski župan Janez Žakelj. Na več kot deset let dolgo obnovo ceste v Sorico pa je spomnil železnikarski župan Anton Luznar: čeprav je na prednostnem seznamu, denar za letos ni zagotovljen, morda ga bo kaj po rebalansu.