Županov nasmešek in komunalne solze

Obrazložitev, s katero je ljubljanski župan Zoran Janković utemeljil neverjetno visoko podražitev storitev Energetike, Vodovoda-Kanalizacije in Snage v glavnem mestu je bila preprosta. Zanj!

Objavljeno
02. november 2009 10.33
Dejan Vodovnik
Dejan Vodovnik
Dejan Vodovnik
Obrazložitev, s katero je ljubljanski župan Zoran Janković utemeljil neverjetno visoko in za marsikoga nerazumno podražitev storitev Energetike, Vodovoda-Kanalizacije in Snage v glavnem mestu, kar bo ljubljanska gospodinjstva stala v povprečju 16,7 evra na mesec več kot doslej, je bila preprosta. Zanj! Dejal je celo, da je podražitev ne samo nujna, ampak tudi prepozna.

 

Res, da mestna komunalna podjetja še vedno bijejo najbrž nikoli končano bitko z visokimi stroški in prislovično neorganiziranostjo. Vendar podražitve, s katerimi bodo vsa tri javna podjetja na letni ravni skupno pridobila 26 milijonov evrov, bržkone ne bodo pomagale armade zaposlenih v omenjenih podjetjih približati zahtevam meščanov. Preoptimistično bi bilo tudi pričakovati, da bo ta denar pomagal ustvarjati dodano vrednost, s katero bi bili meščani zadovoljni.

 

Primer stanovalcev v središču mesta, ki so že pred letom dni prejeli kartico podobno Urbani, s katero odpirajo na novo urejene potopne smetnjake v Ljubljani, je zelo zgovoren. Takrat so jim obljubili, da jim bodo odpadke zaračunavali po dejansko ustvarjenih odpadkih, vendar se do danes to še ni zgodilo. Na računu, ki ga prejemajo še vedno piše »odvoz 2x tedensko običajnega smetnjaka«, ki pa ga že zdavnaj nimajo več. Ekološke takse, ki bi jo zaračunavali tovornjakom, vozečim po središču mesta, prav tako še ni, projekt ena položnica za vse stroške je še oddaljena želja, prav tako enoten Holdingov informacijski sistem. Še bi se dalo naštevati.

 

Vpogled v delovanje mestne uprave kaže, da so stroški njenega delovanja od leta 2006 narasli za 20 milijonov evrov. Poleg tega denimo cvetlični aranžmaji stanejo mestni proračun 40.000 evrov na mesec, pisca govorov župan plačuje po 1750 evrov na mesec, uradnega fotografa mestne občine pa 1900 evrov na mesec. Morda drži, kar pravijo nekateri, da bi zmanjšanje teh stroškov preprečilo zdajšnje podražitve?

 

Vendar bržkone obstaja tudi druga stran. Ljubljanski župan je spreten politični igralec in tudi njegova izjava ob utemeljevanju podražitev, da se zaveda, da gre pri vsem skupaj za »politično nespretno potezo« nemara ne drži povsem. Zoranu Jankoviću je levi trojček z zakonom o glavnem mestu bolj ali manj povrnil zapitek iz lanskih državnozborskih volitev. Vendar mu to ni dovolj. Odločil se je, da bo v glavnem mestu zaigral na karto Prekmurja ali Koroške. Povzročil bi rad obilico nezadovoljstva in nato pozval vlado, naj ukrepa in jo s tem spravil v past. Sam pa bi se nato pojavil kot rešitelj, saj bi v hotenju po obstoju ali nemara napredovanju na politični lestvici utegnil celo znižati cene, nad katerimi ima on oziroma njegov Holding absolutno pristojnost.

 

Bi bilo še kaj lepšega za začetek predvolilne kampanje?

 

Iz ponedeljkove tiskane izdaje Dela