Žužemberk bo dobil nov Tomažev most

Vidni deli spomeniško zaščitenega mostu bodo leseni, stebri v reki Krki pa iz trajnejšega betona

Objavljeno
06. maj 2014 19.02
Zdenka Lindič - Dragaš, Novo mesto
Zdenka Lindič - Dragaš, Novo mesto

Žužemberk - Občina Žužemberk je danes prejela soglasje Zavoda za ribištvo, da lahko pri gradnji novega Tomaževega mosta že v juniju delajo tudi v strugi reke Krke. Ta dela so zaradi drstenja rib sicer omejena na tri poletne mesece. Nov most bo stal najkasneje ob koncu poletja.

Tomažev most na zahodnem obrobju Žužemberka je bil zgrajen v začetku 19. stoletja, obnovljen pa po koncu druge svetovne vojne. Zadnja leta pred 2010, ko so ga večji del odnesle poplave, je bil le še prehoden in še to le na lastno odgovornost. Ker je (bil) eden zadnjih lesenih mostov v zgornjem toku reke Krke, ima status kulturne dediščine, zato bo novi most betonsko-leseni. Stebri v vodi bodo betonski, vidni del mosta pa bo lesen. Most bo dolg 52 metrov, njegova nosilnost bo osem ton, promet po njem pa bo ob širini vozne površine tri metre in pol potekal enosmerno. Za pešce bodo uredili poseben hodnik.

Nov Tomažev most bo po besedah žužemberškega župana Franca Škufce velika pridobitev za Žužemberk in za nekaj vasi v KS Hinje. Njihova pot v občinsko središče bo krajša, del Žužemberka pa ne bo obremenjen s tem prometom.

Občina Žužemberk je podpisala pogodbo za gradnjo novega Tomaževega mostu z izbranim izvajalcem CGP Novo mesto že pred več kot pol leta, a se je začetek del zavlekel, ker so čakali na podpis ministrstva za kmetijstvo in okolje. To bo za naložbo, vredno 455.000 evrov, prispevalo 276.000 evrov. Občina je računala na nekaj deset tisoč evrov več, ki jih bo morala zdaj zagotoviti sama, deloma iz sklada za naravne nesreče, ostalo pa iz proračuna.

Novomeški CGP je že začel z deli. Do 1. junija, ko bo lahko začel z odstranjevanjem ostankov starega mostu v reki in gradnjo novega, pripravlja navezavi na most na obeh bregovih reke Krke. Nov Tomažev most bo zgrajen do konca avgusta, v primeru kakšnih težav zaradi gradnje v strugi reke pa najkasneje do konca septembra.