Žužemberškemu županu očitajo koruptivna dejanja

Župan Franc Škufca je podpisal pogodbo s podjetjem FS, v katerem je sam zaposlen.

Objavljeno
10. oktober 2012 15.28
Bojan Rajšek, Litija
Bojan Rajšek, Litija
Ljubljana, Žužemberk - Komisija za preprečevanje korupcije(KPK) je pri preverjanju suma korupcije ugotovila številne nepravilnosti pri vodenju občine žužemberškega župana Franca Škufce. O ugotovitvah bodo obvestili policijo, državno tožilstvo in davčni urad republike Slovenije.

Protikorupcijska komisija je pri nepoklicnemu županu Škufci ugotovila, da je občina veliko poslovala z zasebnim podjetjem FS d. o. o., katerega ustanovitelj je prav Škufca, ki je v njem tudi zaposlen. Pri tem je posebej izpostavljena domnevno sporna izvedba javnega naročila za prevoz otrok v tamkajšnjo osnovno šolo, na katerem je bilo izbrano omenjeno podjetje.

V zadnjih osmih letih je občina za opravljene storitve podjetju FS nakazala dobra dva milijona evrov. Komisija je ugotovila, da je Škufca občinsko vozilo uporabljal tudi za zasebne namene, občina pa mu ni obračunavala bonitet. V prejšnjem mandatu sta podžupana Jože Papež in Jože Šteingel prejemala tako nadomestilo za opravljanje županske funkcije kakor tudi sejnine za udeležbe na sejah odborov in komisij občinskega sveta, pri čemer jima je župan domnevno omogočil protipravno premoženjsko korist v skupnem bruto znesku 10.000 evrov. Nepravilnosti so se dogajale tudi pri vračanju vlaganj v javno telekomunikacijsko omrežje, kar so potrdili tudi na direktoratu za informacijsko družbo in domnevno tudi pri predlogu novega občinskega prostorskega načrta (OPN), česar pa na ministrstvu za infrastrukturo in prostor niso ugotovili.

Franc Škufca je za Delo povedal, da se ne čuti krivega, saj so postopek javnega razpisa za šolske prevoze in vse ostale stvari povezane s tem pripravljali drugi (komisije, zunanji sodelavci), on pa je bil le podpisnik sklepa. Kljub vsem očitanim nepravilnostim Škufca ne namerava odstopiti. »Na pristojnih ustanovah bomo dokazovali, da nismo storili ničesar v nasprotju z zakoni, vsaj zavestno ne,« pravi Škufca. Opozicijski svetnik Jože Zupančič pa je povedal, da bo že na naslednji seji župana šest opozicijskih svetnikov pozvalo k nepreklicnemu in takojšnjemu odstopu. »Na vse te nepravilnosti smo dolgo časa opozarjali in smo župana KPK tudi prijavili,« je povedal Zupančič.