Hrvaška znova zavrnila slovensko zahtevo za vrnitev ekonomskih migrantov

Na mejni železniški prehod v Dobovi je danes prispelo okoli tri tisoč prebežnikov, pričakujejo jih še okoli tisoč.

Objavljeno
24. november 2015 10.03
begunci, Dobova
Š. P., Ma. F., STA
Š. P., Ma. F., STA

Ljubljana - Hrvaški notranji minister Ranko Ostojić je danes v Slavonskem Brodu dejal, da je Zagreb znova zavrnil zahtevo Slovenije za vrnitev skupine ekonomskih migrantov na Hrvaško. Hrvaška je prejšnji teden zavrnila zahtevo Slovenije za vrnitev 162 migrantov.

Ostojić je na redni novinarski konferenci v začasnem begunskem tranzitnem centru v Slavonskem Brodu poleg tega napovedal, da se bo odpravil v Makedonijo na pogovore o zaustavitvi ekonomskih migrantov na makedonsko-grški meji. Kot je dodal, se bodo o tem predstavniki vseh držav, ki so na begunski poti, pogovarjali tudi na redni videokonferenci.

Ostojić je tudi potrdil, da so varnostni ukrepi na Hrvaškem trenutno na najvišji ravni. Zaradi sredinega obiska podpredsednika ZDA Joeja Bidena in drugih udeležencev vrha procesa Brdo Brioni v Zagrebu pa so uvedli »običajne posebne ukrepe«.

V Dobovo danes prispeli trije vlaki

Na mednarodni mejni železniški prehod v Dobovi so danes v spremstvu hrvaških policistov prispeli trije vlaki z nekaj manj kot 3000 prebežniki. Okoli 4. ure je pripeljal vlak s 1043 tujci, ob 8. uri vlak z 943 tujci in nekaj pred 12. uro vlak s 1006 osebami. Po napovedih hrvaških varnostnih organov v Dobovi po 19. uri pričakujejo naslednji vlak, na katerem naj bi bilo 1087 prebežnikov.

Trenutno je v sprejemnem centru v Dobovi še 505 tujcev, ki so v Slovenijo prispeli nekaj pred 12. uro. Po opravljenih policijskih postopkih, zdravstveni in humanitarni oskrbi, bodo policisti tudi te prebežnike z vlaki in avtobusi pospremili v nastanitvene centre v notranjosti države. Danes so policisti z vlaki in avtobusi tujce spremljali predvsem proti Jesenicam in Šentilju.


Pet avtobusov v Petišovce

Okoli 3.30 je na mednarodni mejni prehod v Petišovce v spremstvu hrvaških policistov s petimi avtobusi prispelo 276 migrantov, ki jih bodo po končanih postopkih evidentiranja v sprejemnem centru prepeljali v Gornjo Radgono. Na poti iz Dobovca je pravkar še okoli 290 ljudi, medtem ko v sprejemnem centru v Dolgi vasi in nastanitvenem centru v Lendavi trenutno ni migrantov.

Potem ko so v ponedeljek iz Dobove čez Jesenice v Avstrijo prepeljali trije vlake s 1611 prebežniki, je po podatkih kranjske policijske uprave nov vlak s 533 prebežniki na pot krenil tudi danes zjutraj. Pri tem je bilo z avtobusi v ponedeljek čez nekdanji cestni mejni prehod Karavanke prepeljanih še dodatnih 1547 evidentiranih prebežnikov, danes pa so od tam z avtobusi v Avstrijo že prepeljali 400 ljudi.