Zvečer se bo dež na vzhodu spet okrepil, nevarnost poplav

Kljub temu da bo deževje v soboto ponehalo, bo verjetnost pojavljanja plazov že vedno prisotna zaradi razmočenosti tal.

Objavljeno
12. september 2014 13.59
skerl/plaz
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA
Ljubljana − Vremenoslovci opozarjajo, da se bo zvečer dež predvsem v vzhodni polovici Slovenije znova okrepil. Do sobote zjutraj bo tam močno deževalo. Predvidoma ponoči in v soboto bodo reke predvsem v vzhodni polovici države ponovno močneje narasle in poplavljale. Predvsem na vzhodu države je še vedno povečana verjetnost pojavljanja plazov.

Reka Krka v Podbočju ponovno narašča in ima trenutni pretok 280 kubičnih metrov na sekundo. Pretok se bo danes ustalil pri 300 kubičnih metrih na sekundo, so zapisali na agenciji za okolje. Krka, ki poplavlja na območju pogostih poplav, bo v soboto predvidoma poplavljala na širšem območju.

Pričakovana količina padavin ponoči je od 25 do 60 litrov na kvadratni meter. V soboto bo dež oslabel, vendar bo do konca dneva padlo še od deset do 15 litrov dežja. Občasno bo rahlo deževalo tudi v nedeljo.

Geološki zavod Slovenije je že pred dnevi opozoril na povečano verjetnost pojavljanja plazov. Po besedah geologinje Mateje Jemec Auflič so zaradi padavin tla zelo razmočena. Kljub temu da trenutno ne dežuje, je še vedno verjetnost pojavljanja plazov predvsem v vzhodnem delu države. Plazovi pa se zaradi velike razmočenosti terena lahko pojavijo tudi drugod po Sloveniji, je dodala.

Prebivalci naj bodo posebej pozorni na vzhodu države, kjer naj bi bile ponoči močne padavine. »Še posebej naj bodo pozorni na nove razpoke v opornih zidovih objekta, na posedanje objekta in zdrse zemljine ob objektu ter tudi na znake zamakanja vode na zemljišču,« je pojasnila. Ob teh pojavih je po njenih besedah najbolje, da prebivalci čim prej zapustijo objekt in z varnega mesta o tem obvestijo pristojne na občini in civilno zaščito.

Kljub temu da bo deževje v soboto čez dan ponehalo, bo pojavljanje plazov še vedno verjetno zaradi razmočenosti tal. Zemeljski plaz se tako lahko sproži še nekaj dni po koncu deževja, je še opozorila geologinja z Geološkega zavoda Slovenije.