Zver zadovoljen s poravnavo med vlado in Cerkvijo

Minister za šolstvo in šport je zadovoljen z zunajsodno poravnavo o povračilu škode rimskokatoliški cerkvi. Mariborska nadškofija zadnjih petnajst let namreč ni mogla uporabljati stavbe kmetijske šole.

Objavljeno
09. januar 2007 18.18
Minister za šolstvo Milan Zver
Ljubljana - Minister za šolstvo in šport Milan Zver je zadovoljen z zunajsodno poravnavo o povračilu škode rimskokatoliški cerkvi, ker mariborska nadškofija zadnjih petnajst let, v času denacionalizacijskega postopka, ni mogla uporabljati stavbe kmetijske šole, ki ji je bila maja 2005 vrnjena v naravi. Cerkev je namreč zahtevala nekaj več kot 23 milijonov evrov (5,6 milijarde tolarjev), dogovorili pa so se za 8,1 milijona evrov (1,9 milijarde tolarjev), kar je bistveno manj, je poudaril v današnji izjavi medijem.

V to ceno je vključen tudi objekt srednje kmetijske šole, ki "ni imel nobene uporabne funkcije za nas," je pojasnil minister, ki je v vladnem imenu vodil pogajanja z nadškofijo. Kmetijske površine, ki so bile vezane na kmetijsko šolo, pa še naprej ostajajo v lasti države, je dodal vodja službe za investicije na ministrstvu Emanuel Čerček.

Ministrstvo je po tem sporazumu dobilo v last in upravljanje tretjo gimnazijo ter srednjo glasbeno in baletno šolo v Mariboru. Istočasno se bodo sprostili prostori na Teznem, kjer gostijo katoliško gimnazijo, na Vinarsko 14, kjer gostijo kmetijski zavod in ki je v zadnjih letih prav tako postal last države, pa bodo predvidoma še letos preselili kmetijsko šolo.

Na ministrstvu so s celotno zgodbo izjemno zadovoljni

Cerkev se je torej odpovedala odškodnini za te objekte in tudi poravnavi za nazaj. "Skratka, v kontekstu reševanja mariborske mreže šol smo na ministrstvu s celotno zgodbo izjemno zadovoljni, saj smo pridobili kar precej prostorskih kapacitet za vzgojo in izobraževanje," je poudaril Zver.

Kot je dodal, bi državo stalo veliko več, če bi poskušala zgraditi nov objekt za katoliško ali tretjo gimnazijo ali srednjo glasbeno in baletno šolo. Tako pa bodo poslej lahko vlagali tudi v investicijsko vzdrževanje; že letos so tako v tretjo gimnazijo po njegovih besedah vložili več kot 80 milijonov tolarjev.

Cerkev je sicer po ministrovih trditvah pričakovala bistveno več, za zunajsodno poravnavo pa so se odločili zaradi "slabših izkušenj s sodno potjo pri tovrstnih zadevah" - pri tem je spomnil na ljubljansko Glasbeno matico.

Na novinarsko vprašanje, zakaj o tem sklepu, ki ga je vlada sprejela na dopisni seji 27. decembra 2006, niso obvestili javnosti, pa Zver ni znal odgovoriti.