Zverovo ministrstvo ogorčeno

Ministrstvo za šolstvo in šport je v izjavi za javnost zavrnilo očitke Liberalne akademije o poskusu nadzora nad mediji ob začetku obiskovanja redne šole otrok družine Strojan.

Objavljeno
06. februar 2007 19.10
Darko Štrajn, predsednik Liberalne akademije, se strinja, da so bile pritožbe Delovih novinarjev o izvajanju cenzure v tej časopisni hiši utemeljene
Ljubljana - Ministrstvo za šolstvo in šport je v današnji izjavi za javnost zavrnilo očitke Liberalne akademije o poskusu nadzora nad mediji ob začetku obiskovanja redne šole otrok družine Strojan.

Zverovo ministrstvo ogorčeno

Poziv šolskega ministrstva nikakor ni bil usmerjen k omejevanju pravice medijev in javnosti do obveščenosti, so sporočili z ministrstva. Kot so še zapisali, so ogorčeni nad poskusi diskreditacije naporov ministrstva za čim uspešnejšo integracijo omenjenih otrok v reden pouk.

Z ministrstva sporočajo, da so se v svoji izjavi zavezali, da bodo o vseh svojih aktivnostih sproti obveščali tudi širšo javnost, obenem pa pojasnjujejo, da romskim otrokom želijo omogočiti čim bolj mirno in čim manj stresno vključitev v šolsko okolje. Kot so še zapisali v izjavi za javnost, se bodo tudi v prihodnje odločno zoperstavljali vsakršnim podobnim poskusom zlorabe otrok v politične namene.

Otroci družine Strojan so se v ponedeljek vključili v redni pouk osnovne šole v Šentvidu. Na šolskem ministrstvu pa so pozvali medije k "odgovorni drži v spremljanju njihove zgodbe, za razumevanje ter spoštovanje njihove situacije", saj je menjava okolja za otroka lahko stresna sprememba.

Štrajnova liberalna akademija kritična

V Liberalni akademiji so prepričani, da je ponedeljkov poziv ministrstva še en vladni poskus disciplinirati medije. "Vlada želi prevzeti vlogo, ki jo imajo menda nevarni in škodljivi mediji, in sama namesto njih odločati, kaj bodo državljani vedeli in česa ne," je zapisal predsednik akademije Darko Štrajn.