Zvočnikov na Prešernovem trgu inšpektorji ne nadzorujejo

Meščane moti glasba, ki jo kot promocijo prodajalne na Prešernovem trgu predvaja trgovina Galerija Emporium.

Objavljeno
19. april 2012 13.03
Samo Petančič, Ljubljana
Samo Petančič, Ljubljana
Ljubljana – Prebivalce središča mesta moti glasba, ki jo kot promocijo prodajalne na Prešernovem trgu predvaja tamkajšnja trgovina Galerija Emporium. Menijo, da je to poseben kulturni prostor, ki bi moral biti zaščiten s predpisi, tudi glede predvajanja glasbe.

Občani pravijo, da tovrstno glasbeno izvajanje spada v prostore prodajalne, moti pa jih, da »Prešernov trg zaradi glasbenega predvajanja v Emporiumu občasno spominja na italijanske trge, kjer se vrti italijanska glasba. Človeku se včasih zdi, da je v Firencah ali Milanu, ne pa Ljubljani,« nam je potožila stanovalka starega mestnega jedra. Glede na to, da je MOL že posredovala pri glasbenem izboru kavarne Tromostovje oziroma sezonskega lokala Pločnik, ko so meščani negodovali, da so tamkajšnji glasbeni nastopi na ravni nenadarjenih samoukov in za tak kraj povsem neprimerni, občane zanima, ali lahko kaj doseže tudi v tem primeru. Poudarjajo, da glasna glasba daje pomemben ton enemu osrednjih kulturnih in družabnih prostorov v glavnem mestu, ki ga obiskujejo tudi številni turisti. Po njihovem mnenju bi morala občina ukrepati ali ga zaščititi z ustreznim odlokom.

Postavitve zvočnikov 
občina ne ureja

Na mestnem inšpektoratu odgovarjajo, da so zvočniki nameščeni na zasebni stavbi, to področje pa ureja zgolj zasebno pravo. Postavitve zvočnikov ne zadeva noben občinski predpis, na podlagi katerega bi inšpektorji lahko ukrepali.

Na oddelku za gospodarske dejavnosti in promet prav tako pojasnjujejo, da v povezavi s tem nimajo nobenih pristojnosti. Izdajajo zgolj dovoljenja za pretirano obremenitev s hrupom za enkratne prireditve. Glede kavarne Pločnik in tamkajšnjega glasbenega izbora pa so zapisali, da je bil kulturni program sestavni del najemne pogodbe, zato je občina lahko posredovala.

V primeru Emporiuma bi lahko posredovala le policija, če bi šlo za povzročanje pretiranega hrupa, kot to določa osmi člen zakona o varstvu javnega reda in miru, ter morda inšpektorat za okolje in prostor.