Zvonar spremenil mnenje v zvezi z Janšo

Nekdanji direktor uprave za logistiko je danes dejal, da je Janša kot obrambni minister leta 1991 policiji prijavil tranzit dveh ladij. Še včeraj pa je Ludvik Zvonar za Delo povedal, da so bile nekatere ladje brez dovoljenja za uvoz ali pa jim je bilo izdano tranzitno dovoljenje zunaj običajnih postopkov.

Objavljeno
24. februar 2011 20.10
Dejan Karba, notranja politika
Dejan Karba, notranja politika
Ljubljana – Ludvik Zvonar je danes povedal, da je z izjavami očitno povzročil vznemirjenje in da ga je poklical Janša. Janša ga je spomnil na prisluhe policistov, zato je Zvonar svoje izjave spremenil. Zdaj ne trdi več, da »niso bila izdana dovoljenja za tranzit vsem ladjam po običajni predpisani poti« in se ne sprašuje več, »zakaj Janša ni zahteval preiskave o tem kot minister za obrambo«.

Od danes dopoldne, ko nas je poklical, je njegova resnica takšna: »Na podlagi vpogleda dokumentov je bilo ugotovljeno, da je Janez Janša kot minister za obrambo prijavil policiji tranzit dveh ladij za republiko Hrvaško, za kateri ni bilo izdanih uradnih tranzitnih dovoljenj.«

Ludvik Zvonar, leta 1991 direktor uprave za logistiko na ministrstvu za obrambo – v času obrambnega ministra Janeza Janše odgovoren za preskrbo Slovenije z orožjem ob zavarovanju osamosvojitve – je na zaslišanju, ki so ga izvedle varnostno-obveščevalne službe (uradni in verodostojni dokument je javno dostopen v drugi knjigi Matjaža Frangeža z naslovom Kaj nam pa morejo), dejal: »V vseh pošiljkah je bilo predvsem orožje, ki je ustrezalo potrebam slovenske vojske. Poleg zabojnikov s tem orožjem je vedno prispelo še nekaj zabojnikov za kupce iz Hrvaške in BiH. Tudi ti so bili odpeljani iz Kopra, in sicer na podlagi ustreznih dokumentov za tranzit. Dokumente je podpisal Janez Janša, ki je bil tudi navzoč pri vseh prevzemih orožja.«

Elo Rijavec, uslužbenec takratne II. uprave ministrstva za obrambo, je zadevo še bolj natančno razložil: »Količino orožja in opreme, ki so jo imenovali balast, je osebno odrejal v nadaljnjo prodajo minister Janez Janša.« Kam je šel ta denar, Rijavec na zaslišanju ni povedal.

Zgodovino dogajanja v Luki Koper je te dni oživil avstrijski novinar Richard Schneider, ki je v svoji pred mesecem dni izdani knjigi zapisal, da je mati vseh afer z orožjem ta iz devetdesetih, ki se je dogajala tudi na slovenski obali. V knjigi je preiskovalni novinar napisal, da je Janša kot minister za obrambo prejel 250.000 dolarjev podkupnine za vsako ladjo orožja, ki je leta 1991 priplula v Luko Koper. To trdi tudi Marin Tomulić, francosko-hrvaški posrednik z orožjem, Schneiderjev vir.

Skrivnostna tranzitna dovoljenja

Ludvika Zvonarja smo zato za včerajšnje poročanje o Schneiderjevih težkih besedah na račun opozicijskega prvaka Janše poklicali včeraj, ker je v času Janševega ministrovanja odgovarjal za vsakršno nabavo orožja v državi. Zvonar je včeraj med drugim dejal, da je »približno sedem ladij – štiri za Slovenijo in tri za Hrvaško ter Bosno in Hercegovino – imelo dovoljenje za uvoz oziroma tranzit, druge ladje so bile brez dovoljenja ali pa jim je bilo izdano tranzitno dovoljenje zunaj običajnih postopkov. Že takoj, leta 1992, je bilo ugotovljeno, da sta bili dve ladji orožja v tranzitu in ni bilo mogoče ugotoviti, kdo je tranzit dovolil. Pozneje se je ugotavljalo, da je bilo takih ladij celo več.«

A danes, po očitno »napornem« pogovoru z Janšo, je Zvonar spremenil svojo resnico. Zvonar trdi, da je videl dokaze o tem, da je Janša res prijavil policiji tranzit dveh ladij za Republiko Hrvaško, za kateri ni bilo izdanih uradnih tranzitnih dovoljenj, a ko smo ga pobarali za dokaze o tem, je dejal, da jih je samo videl.

Tudi Janez Janša je na spletni strani svoje stranke spet zanikal svojo kakršnokoli vpletenost v Schneiderjeve in Tomulićeve »čiste izmišljotine«, vlado in ministrstvo za obrambo pa je javno pozval, naj umakneta oznake zaupnosti in objavita celovito poročilo o prometu in tranzitu orožja, ki je bilo leta 1993 narejeno na zahtevo takratnega predsednika vlade dr. Janeza Drnovška.

Naj ponovimo, da so tranzitna dovoljenja podpisovali trije ministri: takratni minister za zunanje zadeve Dimitrij Rupel, minister za notranje zadeve Igor Bavčar in minister za obrambo Janez Janša.

Je bil – ni bil

Na koncu naj zapišemo le še današnje besede gospoda Zvonarja glede Janševe navzočnosti pri prevzemih orožja: »Del včerajšnjega članka v Delu je mogoče razumeti, kot da je Janša prevzemal orožje v Luki Koper. Navzoč je bil v vseh štirih primerih pri prevzemu orožja v vojašnicah Slovenske vojske, tik pred vojno v vojašnici v Kočevski reki, med vojno in po vojni v drugih vojašnicah. Ob raztovarjanju kontejnerjev v Luki Koper in ob tranzitih Janša v nobenem meni znanem primeru ni bil navzoč.«

Na naše vprašanje, zakaj da je v enem dnevu tako zelo predrugačil svoje mnenje, je Zvonar odgovoril: »Ali sem bil takrat prehitro odstavljen ali kaj je bilo, ne vem. Ne vem, zakaj tega podatka nisem dobil že takrat. Niti danes ne poznam rezultatov te preiskave, za katero pa zdaj zagotovo vem, da je bila«.