ZZR bo Slovenijo zatožil EU; zahteva odstop Klemenčiča

Zbor za republiko: Začeli smo z intenzivno kampanjo obveščanja EU o razmerah v državi. Klemenčič bi moral odstopiti.

Objavljeno
24. september 2013 16.00
tlo*zbor za republiko
Ni. Č., Delo.si, Z. P., notranja politika
Ni. Č., Delo.si, Z. P., notranja politika

Ljubljana - Vasko Simoniti, Bernard Brščič in France Cukjati so na novinarski konferenci opozorili predvsem na ravnanje predsednika KPK Gorana Klemenčiča.

Simoniti je prepričan, da Klemenčič »zavestno in naklepno zlorablja položaja«, zaradi česar bi moral odstopiti.

Znano je, da je KPK zaradi izjav na tribunah ZZR (predvsem po objavi poročila KPK o premoženju predsednikov političnih strank) podala na tožilstvi v Ljubljani in Mariboru več predlogov za pregon - med drugim je KPK zaradi žaljive obdolžitve ovadila Cukjatija, Brščiča, Janšo, Simonitija in »še druge osebe«.

France Cukjati, ki je bil zaradi suma žalitve že na zaslišanju, naj bi na zborovanju 31. januarja v Lenartu dejal, da je KPK pravzaprav »komisija za diskreditacijo« in njeno ravnanje označil za »perfidni sistem lansiranja laži«. Pri svojih izjavah vztraja.

Očitajo mu, da je škodoval ugledu neodvisnega državnega organa, Cukjati pa se je na novinarski konferenci vprašal, ali je KPK res neodvisna. »Dobremu imenu nisem škodil, ker sama komisija škodi svojemu imenu s takšnim ravnanjem. KPK se je s primerom Janeza Janše in višje državne tožilke Kotnikove sama sebe diskreditirala,« meni Cukjati.

»Klemečnič izkazuje jasne totalitarne popadke«

Bernard Brščič pričakuje povabilo policije v naslednjih dneh. Kot je pojasnil, naj bi bil inkriminiran njegov nastop na tribuni zbora v Ribnici 4. februarja. Komisijo je »verjetno zmotila trditev, da je umestitev komisije z vidika ustavnopravne ureditve problematična, saj izdaja načelna mnenja, ki nimajo pravnih, ampak politične posledice, in da deluje s pozicije moralnega arbitra,« je povedal.

Ob tem je poudaril, da v svojem nastopu na tribuni niti za trenutek ni zdrsnil v osebno obračunavanje, pač pa se je držal stvarnih problemov delovanja komisije ter njene umeščenosti v ustavnopravno ureditev. Zato je bil zaprepaden, da je to zmotilo dotične osebe in da leta 2013 »govorimo o verbalnem deliktu«.

Po njegovi oceni gre pri ovadbah za nesprejemljivo zlorabo državnih institucij s ciljem utišanja kritike in zastraševanja drugače mislečih, za »natikanje nagobčnika svobodomiselnim posameznikom«, na kar pa ne pristaja. Klemenčič s svojim ravnanjem po besedah Brščiča »izkazuje zelo jasne totalitarne popadke«.

Nekdanji mminister za kulturo Vasko Simoniti je javno pozval, da če obstaja še kakšen del poštene skupine državnih organov, da začnejo proti Goranu Klemenčiču izvajati ustrezne ukrepe v skladu z veljavno zakonodajo, ker da gre pri njem za zavestno, naklepno in premišljeno zlorabo položaja in ogrožanja demokracije.

»Njegovo početje je odraz popolne odsotnosti vsakršne človeške občutljivosti za trpljenje ljudi, ki jih simboli totalitarizma predstavljajo. Tak človek mora odstopiti, proti njemu pa, če obstaja odgovornost do demokratične družbe, pa se morajo začeti določeni postopki,« je še sklenil Simoniti.

M. Turk bo izdal 800 strani dolgo knjigo o KPK

Boštjan M. Turk je napovedal, da preiskava proti Cukjatiju in Brščiču ne zadeva le Slovenije, ampak tudi Evropsko unijo in njen pravni red. ZZR bo preko Evropskega parlamenta začel z obširno akcijo seznanjanja evropske javnosti o dogajanju v Sloveniji.

Turk je razkril, da bo v nekaj dneh izdal tudi knjigo z obsegom 800 strani, v kateri analizira Gregorja Klemenčiča in Roka Praprotnika. »Analiziram 800 strani verbalnega delikta pod naslovom Dvanajstero zidov. V njih najdete dokaz, zakaj je Rok Praprotnik v zvezi z afero Sova lažnivec. V knjigi najdete tudi ogromno analiz Gorana Klemenčiča in tako imenovane Komisije za preprečevanje korupcije,« je pojasnil Turk

***

Na povezavah Youtube si lahko ogledate videa z ZZR v Lenartu in Ribnici.