ZZZS: Pacienti med zdravniško stavko dvakrat ostali pred vrati

V zavodu ne želijo ovirati javnega izražanja stališč, vendar pa to ne sme vplivati na slabšo dostopnost zavarovanih oseb do zdravnika, pravijo.

Objavljeno
23. oktober 2009 13.51
An.B.
An.B.
Maribor - Predstavniki Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) so ugotovili, da so med četrtkovim protestom zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov v severovzhodni Sloveniji v dveh ambulantah v območni enoti Maribor pustili paciente čakati do 15. ure. To po mnenju ZZZS predstavlja kršitev pogodbe z ZZZS in Splošnega dogovora za pogodbeno leto 2009.

 

Omenjeni splošni dogovor  določa, da bo izvajalec zdravstvenih storitev nudil zavarovanim osebam storitve v ordinacijskem času, ki je opredeljen v pogodbi z ZZZS, in to enakomerno skozi vse leto, so za STA sporočili z ZZZS.

 

V zavodu ne želijo ovirati javnega izražanja stališč, vendar pa to ne sme vplivati na slabšo dostopnost zavarovanih oseb do zdravnika, pravijo. O morebitnem uveljavljanju pogodbenih kazni se bo zavod odločil glede na obravnavo posameznega primera. V naslednjem tednu pa bodo še podrobneje opredeliti, kako ukrepati, da pravice zavarovanih oseb ne bodo kršene, je povedal Damjan Kos iz službe za stike z javnostjo na zavodu.

 

V zavodu menijo, da bi morali v Združenju zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov oz. zdravniški zbornici sami aktivno predlagati, kje "naj se vzamejo sredstva, ki jih zahtevajo", je dejal Kos.

 

Sicer pa so v zavodu, ki je četrtkov protest podrobno spremljal na ravni območnih enot zavoda, ugotovili, da je bila večina ambulant odprtih ter so obravnavale paciente, ki so jih obiskali. Paciente so praviloma tudi naročali.