ZZZS plača manj preiskav, kot jih potrebujejo bolniki

UKC ima zaradi opravljenih, a neplačanih preiskav s PET CT izgubo, Onkološki inštitut pa zaradi neopravljenih zaslužek.

Objavljeno
07. september 2012 22.56
Milena Zupanič, notranja politika
Milena Zupanič, notranja politika
Ljubljana – V UKC Ljubljana je čakalna doba za preiskavo s specialnim računalniškim tomografom (PET CT) nedopustnih mesec dni, čeprav delajo zelo intenzivno, in to v svojo finančno škodo, saj jim zdravstvena blagajna vsake druge preiskave sploh ne plača. Na drugi strani ceste, na Onkološkem inštitutu (OI), pa ostajajo plačane preiskave neporabljene. Zakaj?

PET CT je naprava, ki »vidi«, ali ima bolnik rakave celice že razsejane in kje natančno so metastaze. V poštev pride pred operacijami številnih vrst tumorjev, na primer, pred operacijo pljučnega raka. »PET CT natančno pokaže, kolikšna operacija je potrebna. Ni vseeno, ali bolniku odstranimo malo več ali malo manj pljuč. Prav tako je potrebna pred uporabo dragih bioloških zdravil, ki imajo močne stranske učinke,« je pojasnil nujnost preiskave prof. dr. Sergej Hojker, predstojnik Inštituta za nuklearno medicino v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana.

Prevelika učinkovitost prinaša UKC izgubo

Toda zdravstvena blagajna (ZZZS) je UKC Ljubljana za letos odobrila 835 preiskav. Klinični inštitut za nuklearno medicino, kjer je naprava nameščena, je do konca avgusta opravil že 1252 preiskav, od tega 1019 za bolnike, ki bi jim morala preiskavo plačati ZZZS. Tako je nuklearni inštitut UKC v prvih osmih mesecih zaradi prevelike učinkovitosti »pridelal« 300.000 evrov izgube.

»Če hočemo bolnike dobro zdraviti, moramo imeti čim več podatkov o njihovi bolezni, da lahko postavimo čim boljšo diagnozo. UKC se je zato odločil, da bo opravil preiskave vsem bolnikom, ki jih potrebujejo, ne glede na primanjkljaj, a to ne vodi nikamor. Govorijo, da je v Sloveniji vse dostopno. Naj povedo ljudem, da ta preiskava ni dostopna,« je dejal dr. Sergej Hojker.

Čakalna doba za preiskavo v UKC je mesec dni, kar je predolgo, saj je preiskavo pri bolnikih z rakom smiselno opraviti takoj. Dopustna čakalna doba bi bila največ štirinajst dni, a zato bi morali reorganizirati delo in razporediti ekipe v turnus, kar pa je dražje, zato si ob tolikšnem primanjkljaju tega preprosto ne morejo privoščiti, je dejal predstojnik dr. Hojker. Res zelo nujni bolniki pridejo tik pred operacijo na vrsto takoj.

OI bo tri mesece brez naprave PET CT

Na drugi strani ceste, na Onkološkem inštitutu, pa imajo letos (tako kot že lani) preiskav preveč. ZZZS jim je odobril 1881 preiskav, a jih ne bodo mogli izvesti. »Nismo delali normalno, ker je bila nepričakovano dolgo odsotna ena izmed treh zdravnic. Zato zaostajamo. Čakalna doba za preiskavo je štirinajst dni od napotitve,« je pojasnila namestnica vodje zdravnica Barbara Vidergar Kralj.

OI, ki bi moral v prvih sedmih mesecih narediti 1079 preiskav (toliko je dobil tudi plačanih), jih je v resnici izvedel 792. Konec septembra pa bodo sploh nehali izvajati preiskave, ker bodo PET CT odmontirali. Iztekla se je namreč petletna najemna pogodba z Gorenjem za Philipsovo napravo. Z novim razpisom so izbrali Siemensov PET CT, ki bo začel delovati predvidoma januarja. Ta čas bodo 300 bolnikov napotili z OI na preiskavo čez cesto v UKC in te preiskave UKC plačali, je povedala zdravnica iz OI.

Ministrstvo: Slovenija potrebuje 4000 preiskav

Tako je torej ena institucija zaradi opravljenih preiskav s PET CT v minusu, druga pa zaradi neopravljenih preiskav v plusu. Zapleti s financiranjem so sicer stalnica že od 2010, odkar imamo dve tovrstni napravi. Upravni nadzor, ki ga je ministrstvo za zdravje zaradi PET CT nad UKC izvedlo lani, je opozoril, da morajo biti te preiskave navadno ambulantne, torej bolnikom ni treba ležati v bolnišnici samo zaradi preiskave. Po drugi strani pa je ugotovil, da Slovenija opravi v primerjavi z nekaterimi drugimi razvitimi, a na tem področju ne potratnimi državami (na primer Kanado, Avstrijo, Dansko, celo Hrvaško) premalo preiskav s PET CT. Zato je ministrstvo menilo, da je treba slovenskim prebivalcem omogočiti več preiskav, letos približno 4000: »ZZZS naj to upošteva pri pripravi svojih letnih načrtov.« To se ni zgodilo; ZZZS je za OI in UKC »planiral« skupaj 2716 preiskav. Zakaj?

Fakin: Povečati stroškovno učinkovitost

»ZZZS od UKC Ljubljana ni prejel pobude za letošnjo širitev programa PET CT. Menimo, da je preiskava s PET CT nujna in da morajo pacienti z medicinsko indikacijo opraviti preiskavo takoj, podobno kot to velja za urgentno službo. Seveda pa moramo glede na finančno krizo znati v celotnem sistemu poiskati manjkajoča sredstva za posamezen program. Menim, da je to mogoče. V konkretnem primeru to pomeni prestrukturiranje finančnih sredstev od programov, ki jih konkretni izvajalec ne dosega, k programom, ki jih izvajalec presega, s prestrukturiranjem med izvajalci in tudi s stroškovno učinkovitejšim izvajanjem programov zdravstvenih storitev,« je odgovoril Samo Fakin, generalni direktor ZZZS.

Večjo stroškovno učinkovitost bi UKC lahko dosegel z doslednim razporejanjem zdravstvenih delavcev na dežurna mesta v skladu s pravilnikom, kar bi prineslo letni prihranek štiri milijone evrov, z zmanjšanjem nesorazmerno velikega števila administrativnega kadra, s čimer bi lahko prihranil pet milijonov evrov, in zagotavljanjem kardiokirurškega programa za novorojenčke izključno v Sloveniji namesto dragih potovanj v Izrael, s čimer bi prihranil 500.000 evrov, je izračunal generalni direktor ZZZS, ki meni tudi, da v Sloveniji ne potrebujemo dveh naprav PET CT in da »nabava dveh tovrstnih aparatov vzbuja dvome o racionalnosti nakupa in povzroča dodatne stroške, ki jih potrebe prebivalstva ne utemeljujejo«.

Vrhunec: Od ZZZS manj kot polovico za opekline

»Naštevanje takšnih prihrankov je govorjenje na pamet. Seveda bi lahko še kaj prihranili. Toda UKC ima v primerjavi z drugimi slovenskimi bolnišnicami in v primerjavi s tujino manj nezdravstvenega kadra, dobro urejeno neprekinjeno zdravniško pomoč, operacije dojenčkov v tujini pa bi bile za ZZZS precej dražje kot zdaj. Ni res, da ne opozarjamo na potrebe bolnikov po preiskavah s PET CT. Dve leti smo zahtevali povečanje programa, a kljub temu ZZZS ni plačal vseh opravljenih preiskav. Naj ZZZS korektno plača vse storitve, ki jih UKC naredi za zavarovance! Ni problematična samo preiskava s PET CT. Lani je bilo okoli 30 različnih storitev, ki jih je ZZZS plačal krepko premalo. Vstavitev srčne zaklopke stane 30.000, ZZZS plača 2000 evrov. Zdravljenje enega hudega opečenca bo stalo več kot 100.000 evrov, mi pa ne bomo dobili niti polovice tega zneska!« je dejal Simon Vrhunec, generalni direktor UKC Ljubljana.