ZZZS: Po Fakinu Fakin

Samo Fakin, dosedanji generalni direktor javne zdravstvene blagajne, bo verjetno na tej funkciji tudi prihodnja štiri leta. Izmed osmih prijavljenih kandidatov ga je včeraj izbral upravni odbor ZZZS, ki ga bo predlagal v izvolitev skupščini.

Objavljeno
14. marec 2011 19.00
Milena Zupanič, notranja politika
Milena Zupanič, notranja politika
Ljubljana - Zanj se je upravni odbor ZZZS odločil v drugem krogu glasovanja, ko je Samo Fakin v tekmi z Ivanom Gracarjem dobil sedem od enajstih možnih glasov. »Vesel sem, da mi upravni odbor zaupa, a glede na gospodarski trenutek in pričakovanja zavarovancev prihodnja štiri leta ne bo lahko. Vesel sem, da bom del zdravstvene reforme, ki se bo zgodila. Trdno verjamem, da je v Sloveniji mogoče narediti enega najboljših zdravstvenih sistemov v Evropi,« je danes takoj po izvolitvi povedal Fakin.

Zdravstvena blagajna, ki bo letos zbrala 2,3 milijarde evrov z zdravstvenimi prispevki, se že zadnji dve leti giblje na robu rdečih številk. Kako bo letos? »Načrtujemo poslovanje z ničlo in vse bomo naredili, da minusa ne bo,« je zagotovil Fakin. V prihodnjem štiriletnem obdobju bo pod okriljem ZZZS zbranih predvidoma še približno 300 milijonov evrov več, saj zdravstvena reforma napoveduje povišanje prispevne stopnje in tudi celovito reorganizacijo ZZZS.

O Samu Fakinu bo skupščina ZZZS odločala predvidoma 4. aprila, nato mora imenovanje potrditi še državni zbor. Skupščina je na razpisu oktobra lani kandidata Janka Štoka, ki ga je predlagal upravni odbor, zaradi tajnosti postopka zavrnila. Sedanji mandat se Fakinu izteče 16. aprila. Ker do takrat postopek imenovanja ne bo končan, bo upravni odbor skupščini predlagal, da Fakin opravlja funkcijo do imenovanja kot vršilec dolžnosti.