ZZZS pozval vlado k dokapitalizaciji zdravstvenega sistema

ZZZS bo že tretje leto zapored nelikviden, znesek zapadlih obveznosti se iz leta v leto povečuje.

Objavljeno
11. september 2013 12.49
sipic/LABORATORIJ ZA OPLODITEV
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA

Ljubljana - V ZSSS vlado in poslance v odprtem pismu sprašujejo, zakaj dopuščajo, da je reševanje zdravstvenega sistema postalo plen interesnih lobijev in politične blokade.

Ob zadnjih dogajanjih glede izvajanja ukrepov na podlagi zakona o ukrepih za krepitev stabilnosti bank jih pozivajo, naj z enako zavzetostjo »dokapitalizirajo« tudi zdravstveni sistem.

Na isti dan, ko je vlada začela izvajati ukrepe na podlagi omenjenega zakona in je med drugim izdala skupaj za nekaj več kot skupno milijardo evrov poroštev za Probanko in Factor banko, se je na seji Ekonomsko-socialnega sveta nadaljevala razprava o zaostrovanju razmer pri uveljavljanju pravic iz obveznega zdravstvenega zavarovanja, so zapisali v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS).

Kot so navedli, je bil v razpravi ponovno izpostavljen zelo resen finančni položaj zdravstvenega sistema v Sloveniji, saj je glede na podatke Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) iz sredine avgusta skupen prenos zapadlih obveznosti ZZZS v leto 2014 znašal že okoli 84 milijonov evrov.

ZZZS bo že tretje leto zapored nelikviden, znesek zapadlih obveznosti, ki se prenaša v naslednje leto, pa se iz leta v leto povečuje. V leto 2012 je bilo prenesenih 41 milijonov evrov, v leto 2013 pa 64 milijonov evrov, so še zapisali v pismu.

Ob tem v ZSSS poudarjajo, da je pravica do zdravstvenega varstva ustavno zapisana kategorija. Zato vlado in poslance sprašujejo, kako pa je »z dokapitalizacijo zdravja«.

Odločitev stranke DL, da prejšnji teden zavrne predlog interventnega zakona za zdravstvo, so v pismu označili za »politično blokado«.