ZZZS uvaja prvo terapevtsko skupino zdravil

S 1. oktobrom doplačila za zdravila za zmanjševanje izločanja želodčne kisline. Zaslužki zavarovalnic bodo večji.

Objavljeno
30. september 2013 17.56
vidic/ OZADJA
Brigite Ferlič Žgajnar, Ozadja
Brigite Ferlič Žgajnar, Ozadja

Ljubljana - Za nekatera zdravila iz skupine zaviralcev protonske črpalke bo treba od jutri naprej doplačevati od 0,78 evra do tri evre. Z jutrišnjim dnem se namreč uvajajo najvišje priznane vrednosti tudi za terapevtske skupine zdravil.

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je leta 2003 uvedel sistem najvišjih priznanih vrednosti za medsebojno zamenljiva zdravila. To pomeni, da zavarovanje krije zdravila z enako učinkovino do najvišje priznane vrednosti, ki je postavljena na ceno najcenejšega zdravila v skupini.

Ta sistem pa od jutri vključuje tudi večje skupine zdravil, tako imenovane terapevtske skupine zdravil. Gre za zdravila z različnimi učinkovinami, ki pa so namenjena zdravljenju iste bolezni. Projekt so začeli izvajati na zdravilih za zmanjševanje izločanja želodčne kisline, že naslednji mesec pa ga nameravajo razširiti na zdravila za zniževanje visokega krvnega tlaka in maščob v krvi.

Neizogiben ukrep

Samo Fakin, generalni direktor ZZZS pravi, da so veliko naredili, da bi prepričali stroko, da je to eden izmed načinov uravnavanja cen, ki je primeren. »Če farmacevtska industrija ne bo znižala cen, bodo ljudje določene tablete nehali jesti in bodo jemali druge! Zakaj bi za isti učinek zdravila plačevali po trikrat več,« se sprašuje.

Pojasnjuje, da se z uvedbo novega sistema na področju zdravil lotevajo dveh ključnih vprašanj: »Kaj je prava cena zdravil in koliko zdravil moramo zaužiti, da so učinki zdravljenja najboljši.« Kot je opozoril je tovrsten sistem uveljavilo že 12 evropskih držav.

Martin Možina, predsednik stateškega sveta za zdravila na ministrstvu za zdravje pojasnjuje, da vrag ni odnesel samo šale, ampak tudi precej evrov: »Tudi tistih, na katere smo računali, da bodo pomagali do novih, sodobnejših zdravil - 1500 jih je v različnih fazah razvoja.«

V strateškem svetu se zavzemajo, da bi imeli vsem dostopen evropski asortiment zdravil. Za zagotavljanje tega so potrebna sredstva, ki pa jih ni dovolj. Določanje referenčnih vrednosti je po Možinovih besedah tista metoda, ki najmanj prizadene bolnike in najmanj obremeni sistem. Sicer pa je bil strah po njegovem prisoten tudi leta 2003, ko so uvajali zamenljiva zdravila, a se je kasneje izkazal za neupravičenega.

Prilagajanje farmacevtov

Jurij Fürst vodja oddelka za zdravila pri ZZZS poudarja, da ima zdravnik možnost, da tistim pacientom, za katere ve, da zdravil, ki vsebujejo drugo učinkovino, ne bi dobro prenesli, na recept pripišejo 'Ne doplačuj'! Je pa dobro, da so tako zdravniki kot pacienti obveščeni, katera zdravila je treba doplačati. Informacije v zvezi s tem so dostopne na naši spletni strani: Centralna baza zdravil.«

Sicer pa Fürst ne vidi nobenega razloga, da se farmacevtska industrija ne bi s cenami prilagodila obstoječim razmeram. In ta se že odziva. Če je bila po podatkih ZZZS še pretekli teden pri večini zdravil za zmanjševanje izločanja želodčne kisline potrebno doplačilo, se je to spremenilo. Zdaj je treba doplačati le še zdravila z učinkovinama omeprazol in lansoprazol, medtem ko so tista, ki vsebujejo pantoprazol in esomeprazol na voljo brez doplačila. Tudi za slednje pričakuje Fürst odziv proizvajalcev: »Gre za najstarejše učinkovine in ni nobenega razloga, da bi bile bistveno dražje kot so najnovejše, ki so sedaj paradoksno najcenejše.« Znižanje cen je po njegovih besedah neposredna posledica, ki jo zagotovo ne bi bilo, če ne bi uvedli tega sistema.

Plus za zavarovalnice

Pričakujejo, da bodo z njegovo vpeljavo zagotovili obveznemu in dopolnilnemu zdravstvenemu zavarovanju na področju posameznih skupin zdravil od pet do 15 odstotkov prihrankov. Uvedba najvišje priznane vrednosti za terapevtsko skupino zaviralcev protonske črpalke naj bi tako na letni ravni zagotovila 2,1 milijona evrov prihranka. A devetdeset odstotkov tega zneska bo šla v žepe zavarovalnic, ki ponujajo dopolnilna zdravstvena zavarovanja. Omenjena zdravila so namreč na vmesni listi.

Na ZZZS bodo torej v tem primeru prihranili dobrih dvesto tisoč evrov. Fürst se tega zaveda in pravi, da delajo v dobro in za celoten sistem: »Prepričan sem, da ga bomo slej ko prej sposobni urediti tako, da se bo začel denar vračati v zdravstvo.« Fakin rešitev vidi v spremembi zakonodaje. Si pa pri zdravstveni zavarovalnici Vzajemna zdaj želijo odkupiti čakalne vrste za njihove zavarovance, vprašanje pa je, koliko je v interesu denar v zdravstveni sistem vračati ostalim dobičkonosnim zavarovalnicam.