12. obletnica terorističnih napadov

Reflektorja v New Yorku bosta čez noč obujala spomin na porušeni stolpnici Svetovnega trgovinskega centra.

Objavljeno
11. september 2013 23.13
Sept 11 Anniversary
R. D., Delo.si, STA
R. D., Delo.si, STA
New York - Američani so danes s spominskimi slovesnostmi v New Yorku in Washingtonu obeležili 12. obletnico najhujših terorističnih napadov na domačih tleh, ko so teroristi Al Kaide z ugrabljenimi potniškimi letali pobili skoraj 3000 ljudi v New Yorku, Pentagonu in Pensilvaniji.

Ameriški predsednik Barack Obama in podpredsednik Joe Biden sta se s soprogama spominu na žrtve najprej poklonila z minuto molka na trati pred Belo hišo, natanko ob 8.46 minut zjutraj po krajevnem času, ko je pred 12 leti prvo letalo zadelo v južno stolpnico dvojčka Svetovnega trgovinskega centra (WTC) v New Yorku.

Obama je nato ob spominskem obeležju pri Pentagonu, prav tako prizorišču napada, položil venec. Na tamkajšnji spominski slovesnosti sta se mu pridružila obrambni minister Chuck Hagel in načelnik štaba združenih poveljstev general Martin Dempsey.

V New Yorku so se medtem sorodniki tistih, ki so umrli, ko sta ugrabljeni letali treščili v stolpnici dvojčka WTC, zbrali na t. i. Ground zero. Slovesnost se je prav tako kot v Beli hiši začela z minuto molka ob 8.46 uri.

Zbrane je na kratko nagovoril Rudolph Giuliani, ki je v bil v času napadov newyorški župan. Sicer pa je slovesnost minila brez političnega tona, kar je v skladu s prizadevanji sedanjega župana Michaela Bloomberga, ki sam ni govoril.

V New Yorku bodo nocoj spet prižgali dva reflektorja, ki bosta čez noč obujala spomin na porušeni stolpnici WTC, na slovesnosti ob 13. obletnici pa si bodo lahko ljudje predvidoma že ogledali muzej 11. septembra, ki ga dokončujejo pod spominskim parkom na jugu Manhattna.

Že zjutraj po krajevnem času je bilo slovesno tudi v pensilvanskem Shanksvillu, kjer se je po uporu ugrabljenih potnikov in članov posadke zrušilo letalo United Airlines. Tako kot v New Yorku so se žrtev tradicionalno spomnili s prebiranjem njihovih imen. Proslavili so tudi začetek gradnje centra za obiskovalce pri spominskem obeležju.