31 mrtvih v strelskem napadu v nakupovalnem centru v Nairobiju

Odgovornost za napad je prevzela teoristična skupina Al Šabab.

Objavljeno
21. september 2013 17.22
KENYA-UNREST-ATTACK
Pi. K., Delo.si
Pi. K., Delo.si

Oboroženi zamaskirani neznanci so danes v nakupovalnem središču Westgate v kenijskem glavnem mestu Nairobi streljali na obiskovalce in zaposlene, poroča britanski BBC.

Kenijske oblasti so pozno zvečer sporočile uradno število umrlih v napadu: 31.

Odgovornost za napad je prevzela somalijska teoristična skupina Al Šabab, poroča Al Jazeera.

Med ranjenimi je bilo največ domačinov, le nekaj Američanov, poroča CNN. Eden izmed napadalcev je po besedah neimenovanega uradnika umrl pod streli, eden izmed osumljencev pa je v bolnišnici, kjer ga že zaslišujejo.

Neimenovana priča je za BBC povedala, da so zamaskirani moški okoli 9. ure po lokalnem času v notranjost stavbe odvrgli tri granate.

Priča je za AFP dejala, da je slišala napadalce govoriti arabsko ali somalsko.

Nairobijski direktor policije Benson Kibue je sporočil, da se je streljanje začelo, ko je neznanec hotel oropati trgovino. Kibue je kasneje dejal, da je šlo najverjetneje za teroristični napad.

Napadalci so bili, pomešani med civiliste, še nekaj ur v nakupovalnem središču, preden so kenijske varnostne sile  prevzele nadzor nad položajem.

Policijski vir, ki je želel ostati neimenovan, je za nemško tiskovno agencijo dpa dejal, da je bilo napadalcev 18. Da je bilo napadalcev več, so potrdile tudi v priče na kraju dogodka.

Drugi neimenovani policijski vir pa je za AFP nekaj ur po napadu sporočil, da je za napad najverjetneje odgovorna »dobro organizirana teroristična tolpa«. Dodal je, da je policija aretirala ranjenega napadalca.

Tamkajšnje notranje ministrstvo in policija sta okoliške prebivalce pozvala, naj zapustijo območje. »V Westgatu je prišlo do incidenta, zato pozivamo javnost, naj ne zadržuje na območju,« je dejal generalni policijski inšpektor David Kimaiyo.

»Naši možje na kraju dogodka evakuirajo ljudi iz stavbe, medtem ko iščejo napadalce, ki naj bi še vedno bili v notranjosti,« je še dodal.

Westgate, ki je svoja vrata odprl leta 2007, je priljubljeno središče bogatejših Kenijcev in tujcev, ki živijo in delajo v okolici. Med slednjimi so tudi uslužbenci Združenih narodov.