50 let od znamenitega govora »Sanjam o ...«

V ZDA bodo obletnico obeležili z veliko proslavo, na kateri bo osrednji govorec ameriški predsednik Barack Obama.

Objavljeno
28. avgust 2013 10.14
USA-DREAM/RING
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA
Washington − Danes mineva 50 let od znamenitega govora borca za pravice temnopoltih Martina Luthra Kinga mlajšega o njegovih sanjah, da bodo ljudje nekoč ne glede na raso živeli enakopravno. V ZDA bodo obletnico obeležili z veliko proslavo, na kateri bo osrednji govorec ameriški predsednik Barack Obama.

Kot piše Slovenska tiskovna agencija, se bodo dogodki današnjega dne v Washingtonu začeli že zjutraj s t. i. pohodom za službe in pravičnost, s katerim želijo udeleženci spomniti na čustven protestni shod za državljanske pravice temnopoltih, na katerem je King pred pol stoletja izgovoril zgodovinske besede »Sanjam o ...« oziroma v angleščini »I have a dream«.

Pohod bo udeležence pripeljal pred Lincolnov spomenik v National Mallu v središču Washingtona. Tam bo z istih stopnic, s katerih je nekoč govoril King, sodržavljane nagovoril predsednik Obama. Na shodu pričakujejo tudi nekdanja ameriška predsednika Billa Clintona in Jimmyja Carterja.

Obamov govor bo predstavljal enega od vrhuncev osrednje proslave, poimenovane Naj zadoni svoboda, piše STA. Še en pomemben del bo nastopil ob 15. uri, ko naj bi po ZDA in tudi drugod po svetu zadoneli zvonovi in navdihnili enotnost.

Na desettisoče ljudi se je sicer v Washingtonu zbralo že v soboto. Udeleženci pohoda, ki so ga poimenovali nacionalna akcija za povrnitev sanj, so se podali po isti poti kot udeleženci shoda leta 1963 − od Lincolnovega spomenika, po Aveniji neodvisnosti, tokrat tudi mimo spomenika Martinu Luthru Kingu in do slovitega kamnitega obeliska oziroma Washingtonskega spomenika.

Obeleževanje dogodkov izpred 50 let pa ni le spominske narave, ampak ima aktualen naboj, saj številne naloge v boju za državljanske pravice in enakopravnost vseh Američanov ostajajo nedokončane, po pisanju STA opozarjajo organizatorji prireditev.

Kritike letijo tudi na Obamo, ki mu številni očitajo, da ni dovolj izkoristil svojega položaja v Beli hiši, da bi popravil nekatere dolgoletne rasne krivice.