60. rojstni dan Vladimirja Putina

Najbolj razkošno rojstnodnevno praznovanje so mu pripravili v rojstnem Sankt Peterburgu.

Objavljeno
07. oktober 2012 17.49
Polona Frelih, Moskva
Polona Frelih, Moskva

Moskva - Ruski predsednik Vladimir Putin danes praznuje 60. rojstni dan, ki so ga tako ali drugače obeležili po vsej državi. Najbolj razkošno je bilo v Putinovem domačem Sankt Peterburgu, rojstnodnevnih shodov, ki so v njegovo čast potekali v 50 ruskih mestih, pa se je udeležilo več deset tisoč ljudi. Slišati je bilo mogoče tudi pobude, da bi po njem poimenovali ulico, na kateri se je rodil in mu podelili naziv maršala.

V državni ustanovi za raziskovanje javnega mnenja VCIOM so ob okroglem jubileju izmerili, da Putinovo desetletno vladavino pozitivno ocenjuje kar 52 odstotkov Rusov, precej več od 27 odstotkov, kolikor jih je podprlo dediščino zadnjega sovjetskega voditelja Mihaila Gorbačova, in 25 odstotkov, ki jih je pohvalilo prvega ruskega predsednika Borisa Jelcina. »Od Putinovega novega predsedniškega mandata prebivalci Rusije pričakujejo predvsem zvišanje življenjskega standarda, obračun s korupcijo, brezplačno in kakovostno zdravstveno varstvo, boljši izobraževalni sistem in stanovanjsko politiko, precej manjša pa so pričakovanja na področju razvoja demokracije,« je rezultate raziskave predstavil direktor VCIOM Valerij Fedotov.

Na Fondu za razvoj civilne družbe pa so ugotovili, da je Putin najbolj priljubljen voditelj na svetu. »V Rusiji ga podpira 72 odstotkov državljanov, kar je precej več od podpore, ki jo doma uživata ameriški predsednik Barack Obama (35 odstotkov) ali francoski predsednik Holland (46 odstotkov),« je pojasnil direktor Konstantin Kostin. Omeniti velja še raziskavo, ki je pokazala, da bi Putina za moža vzela vsaka peta Rusinja, kar je zavidljiv dosežek za moškega, ki je pravkar dosegel upokojitveno starost; pričakovana življenjska doba za moške v Rusiji je sicer leta 2009 znašala pičlih 62,8 leta.

»Če spremljamo njegovo življenje, potem moramo priznati, da v psihološkem smislu precej mlad. Daje vtis štiridesetletnika, ne šestdesetletnika,« ocenjuje urednik Ruskega žurnala Aleksander Morozov. Za to so po njegovih besedah zaslužni predvsem bolj ali manj spretni marketinški prijemi, kakršni so bili, denimo, odkritje grške amfore med potapljanjem, vožnja s Formulo ena in let z žerjavi, če naštejemo samo Putinove zadnje podvige.

Opozicijska darila

Številni Rusi so se ob tem predvsem muzali in pri ruskem Forbesu so v komentarju ob voditeljevem jubileju zapisali, »da se tam, kjer ni podpore, vsak kult osebnosti sprevrže v parodijo«. Opozicijski aktivisti so Putinov rojstni dan obeležili s šaljivo kampanjo z naslovom Odpravimo dedka v pokoj, v kateri so zbirali darila za slavljenca. »Ne bo nikakršne politične agitacije, samo rojstnodnevne želje, voščilnice in darila,« je pojasnil organizator Vadim Korovin. Na svoji spletni strani so sestavili seznam daril, primernih za »upokojenca«: radio, cev za zalivanje, ovratnica za psa, etui za očala, copati, viagra, pa tudi vrv za obešanje in nož za harakiri.

Številnim Putinovim nasprotnikom pa ni bilo do šale. V središču Moskve so pripravili shod v spomin na rusko novinarko Ano Politkovsko, ki je bila pred svojim domom ubita pred šestimi leti, prav na predsednikov rojstni dan. Njen umor še vedno ostaja brez epiloga.

Grožnje preiskovalki HRW

Pred dnevi pa so predstavniki človekoljubnih organizacij izrazili zaskrbljenost zaradi groženj, ki jih je bila v zadnjem času preko mobilnega telefona deležna preiskovalka organizacije Human Rights Watch v Moskvi Tanja Loškina. »Zelo smo zaskrbljeni za njeno varnost in za varnost njenih kolegov iz drugih človekoljubnih organizacij v Rusiji. Delujejo v okolju, kjer so oblasti sovražne do civilnodružbenega aktivizma in kjer so z novo zakonodajo še dodatno omejili delo človekoljubnih in drugih civilnodružbenih organizacij,« je ob tem poudaril izvršni direktor HRW Robert Hardh.