83 mest za nepalske maoiste

Po sklenitvi premirja med nepalsko vlado in maoističnimi uporniki bodo slednji na prvem zasedanju novega prehodnega 330-članskega nepalskega parlamenta v njem prevzeli 83 mest.

Objavljeno
15. januar 2007 11.26
Varnostne sile Nepala
Katmandu - Skoraj devet mesecev po sklenitvi premirja med nepalsko vlado in maoističnimi uporniki bodo slednji na prvem zasedanju novega prehodnega 330-članskega nepalskega parlamenta danes v njem prevzeli 83 mest. Eden od namestnikov nepalskega premiera je povedal, da bo parlament po razpravah sprejel tudi začasno ustavo, o kateri so se sredi decembra dogovorili predstavniki vladajoče koalicije sedmih strank v Nepalu in maoistični uporniki.

"Parlament je sprejel zgodovinsko odločitev, ki bo v nepalski zgodovini zapisana z zlatimi črkami," je poudaril vodja Komunistične stranke Madhav Kumar Nepal. Eden od namestnikov nepalskega premiera Amik Sherchan je novi parlament označil kot "mejnik", predstavnik maoistov Krishna Bahadur Mahara pa je medtem poudaril, da so maoisti " vznemirjeni in se veselijo sodelovanja v prehodnem parlamentu".

Prehodna ustava medtem maoistom odpira tudi pot v vlado, poleg tega pa predvideva prenos nekaterih pristojnosti kralja Gyanendre na premiera Girijo Prasada Koiralo vse do srede leta 2007, ko naj bi prišlo do volitev v ustavodajno skupščino. Izvoljeni organ bo sestavil novo ustavo in sprejel odločitev o dokončni usodi kraljevine.

Stranke in maoisti so nekoč drug drugega šteli za nasprotnike, vendar pa so, potem ko so aprila 2005 sklenili ohlapno politično zavezništvo, lani skupaj priredili množične proteste, s katerimi so Gyanendro prisilili k obnovi parlamenta in predaji večjega dela svojih pooblastil. Kralj je namreč pred štirimi leti razpustil parlament, prepovedal stranke, februarja lani pa razglasil absolutno oblast.