Abas Merklovi: Palestinci izpolnili pogoje Zahoda

Palestinski predsednik Mahmud Abas je nemški kanclerki in predsedujoči EU Angeli Merkel ob njenem obisku v Ramali povedal, da nova palestinska vlada narodne enotnosti izpolnjuje mednarodne zahteve.

Objavljeno
01. april 2007 19.37
Angela Merkel je z izraelsko zunanjo ministrico Cipi Livni obiskala tudi muzej Jad Vašem, posvečen žrtvam holokavsta
Ramala - Palestinski predsednik Mahmud Abas je danes nemški kanclerki in predsedujoči EU Angeli Merkel ob njenem obisku v Ramali povedal, da nova palestinska vlada narodne enotnosti izpolnjuje mednarodne zahteve. Merklova se sicer s tem ni strinjala. Kot je dejala, EU ne bo imela stikov s tistimi palestinskimi ministri, ki zavračajo odpoved nasilju in priznanje Izraela.

"Nekateri vladni ministri ne sprejemajo naših pogojev," je poudarila Merklova. "Moja zahteva je, da je potrebno storiti vse, kar je mogoče, da bi zagotovili, da bo celotna vlada sprejela pogoje bližnjevzhodne četverice."

Za korak naprej ključna odpoved nasilja

"Samo tisti, ki se bodo odpovedali nasilju, sprejeli pravico Izraela do obstoja in predhodne dogovore, bodo lahko partnerji v prihodnjih mirovnih prizadevanjih," je dodala. V nasprotju s tem je Abas na skupni novinarski konferenci poudaril, da "smo kanclerki povedali, da ta vladni program izpolnjuje zahteve mednarodne skupnosti za konec blokade Palestincev".

Mednarodna skupnost je zamrznila neposredno pomoč in stike s palestinsko vlado, ki jo je marca 2006 po zmagi na parlamentarnih volitvah januarja lani oblikovalo gibanje Hamas. Minuli mesec je Hamasovo vlado zamenjala vlada narodne enotnosti, kjer sta zastopana tako Hamas kot Abasovo gibanje Fatah, njen cilj pa je končanje kaznovalne ustavitve pomoči.

V pričakovanju konstruktivnih korakov

Sicer je Abas danes ob Merklovi tudi pozval Izrael, naj "naredi konstruktivne korake" v odgovor na minuli teden oživljeno arabsko pobudo za mir na Bližnjem vzhodu. Pobuda predvideva priznanje Izraela s strani arabskih držav v zameno za umik judovske države na meje izpred šestdnevne vojne leta 1967.

Arabsko pobudo je pozdravila tudi Merklova, a dodala, da to ni dokončen načrt. "Jasno je, da je med pogajanji potrebno spregovoriti drugi z drugim in pogosto začetno stališče ni končno, temveč je potrebno najti kompromis. Številne arabske države sedaj izkazujejo občutek za odgovornost. Menim, da je dobra volja na obeh straneh. Nujno potrebno je izgraditi zaupanje," je poudarila.

Poziv za izpustitev izraelskega vojaka

Merklova je v Ramali tudi pozvala palestinske skrajneže, naj izpustijo junija lani zajetega izraelskega vojaka. Poziv je ponovil tudi Abas, ki mu doslej ugrabiteljev ni uspelo prepričati v osvoboditev. Danes je poudaril, "da bo ta človek zagotovo osvobojen".

Nemška kanclerka je v zvezi s tem še povedala, da glede na njene vtise tako na palestinski kot na izraelski strani obstaja dobra volja. "Zelo pomemben signal" za izgradnjo zaupanja bi bil, če bi v primeru zajetega vojaka prišlo do napredka, je menila. Sicer je glede odnosov med Izraelom in Palestinci še dejala, da "čas beži in poskusiti moramo čim prej doseči rezultate".

Merklova Izraelcem in Palestincem ponudila pomoč

Merklova je v Ramalo dopotovala iz Jeruzalema, kjer se je sestala z izraelsko zunanjo ministrico Cipi Livni, nato pa je obiskala muzej Jad Vašem, posvečen žrtvam holokavsta, ter hebrejsko univerzo. Tam je v nagovoru Izraelcem in Palestincem ponudila pomoč EU pri ponovni vzpostavitvi mirovnih pogajanj. Iz Ramale se bo kanclerka vrnila v Izrael, kjer se bo sestala z Olmertom, s katerim sta govorila že v soboto zvečer na neformalni večerji.