Abas napovedal predčasne volitve, Hamas odgovoril s protesti

Palestinski predsednik Mahmud Abas je v nagovoru Palestincem napovedal razpis predčasnih predsedniških in parlamentarnih volitev, ki naj bi prinesle rešitev za spor med gibanjema Hamas in Fatah.

Objavljeno
16. december 2006 20.01
Ramala/Gaza - Palestinski predsednik Mahmud Abas je danes v nagovoru Palestincem napovedal razpis predčasnih predsedniških in parlamentarnih volitev, ki naj bi prinesle rešitev za spor med palestinskima gibanjema Hamas in Fatah. Vladajoče gibanje Hamas je odločitev Abasa že obsodilo in ga označilo za državni udar. "Palestinska vlada zavrača poziv k predčasnim volitvam in ga smatra za udar proti volji palestinskega ljudstva," je v sporočilu zapisala vlada, ki jo vodi Hamas.

Za danes je v Gazi napovedan tudi shod privržencev Fataha, zato bi lahko zlahka prišlo do eksplozivnega položaja. V Han Junisu je danes že prišlo do obstreljevanja med frakcijama, pri čemer je bilo ranjenih pet Palestincev, še pet oseb pa je utrpelo poškodbe v podobnem incidentu v Rafi.

Volitve sklicane najkasneje v treh mesecih

"Odločil sem se razpisati predčasne predsedniške in parlamentarne volitve," je dejal Abas v govoru v Ramali. "Osnovno pravo jamči, da so vir moči ljudje. Zato naj ljudje povedo svoje in odločijo," je dejal.
Abas datuma volitev ni navedel, temveč je dejal le, da bo osrednja volilna komisija takoj začela s pripravami. Predsednikov svetovalec Jaser Abed Rabo pa je povedal, da morajo biti volitve sklicane najkasneje v treh mesecih.

Abas je v govoru zavrnil opozorila, da bi predčasne volitve lahko vodile do državljanske vojne med Palestinci. "Kljub vsemu trpljenju, bolečinam, sporom, ne glede na to, kdo je zanje odgovoren, si ne bomo dovolili, da bi se potopili v državljansko vojno. Razpustitev vlade je ustavna pravica, ki jo lahko uporabim, kadarkoli želim. Nikakor pa to ne sme biti recept za državljansko vojno," je še dodal.

Hamas: Abasova napoved volitev je klic k državljanski vojni

Vladajoče palestinsko gibanje Hamas je napoved predsednika Mahmuda Abasa, da bo razpisal predčasne predsedniške in parlamentarne volitve, označilo kot "poziv k državljanski vojni" in Palestince pozvalo, naj se udeležijo uličnih protestov proti predsednikovi odločitvi. Podobno so se odzvala palestinska gibanja v Damasku, medtem ko sta Izrael in britanski premier Tony Blair Abasa podprla.

Poziv k volitvam - poziv k vojni?

"Današnje besede palestinskega predsednika so poziv k vojni, ki pa se ji bomo z božjo pomočjo skušali izogniti," je ocenil politični svetovalec palestinskega premiera Ismaila Hanije Ahmed Jusuf. Poziv k volitvam bo po njegovem mnenju privedel do "hudih notranjih razprtij, lahko pa tudi do večjega števila žrtev".

Kot je še poudaril, je Abas "ravnal nepreudarno, ko pa zelo dobro ve, da so med Hamasom in Fatahom velike napetosti". "Priredili bomo številne demonstracije in tako dokazali, da smo v večini ter da (Abasov) klic k predhodnim volitvam za Palestince ni sprejemljiv," je še povedal Jusuf.

Napoved volitev so zavrnili tudi Palestinci v Damasku, saj zanje po njihovem mnenju ni nobenega razloga, poleg tega pa so nezakonite, je v izjavi za javnost zapisal vodja Ljudske fronte za osvoboditev Palestine Maher Taher. Slednji je pozval še k obnovitvi pogajanj za ustanovitev vlade narodne enotnosti.

Sicer te možnosti v današnjem govoru ni zavrnil niti sam Abas. Poudaril je, da ostaja vlada narodne enotnosti, "v kateri bi sedeli tehnokrati" in s katero bi se izognili predčasnim volitvam, še vedno med "prednostnimi nalogami".

Izraelska vlada podpira Abasa

Palestinskemu predsedniku pa so pritrdili v izraelski vladi. Ta namreč "podpira zmerne Palestince, ki se z Izraelom pogajajo brez nasilja", je dejal tiskovni predstavnik izraelske vlade Miri Eisin. Po njegovih besedah je Abas "prav takšne vrste voditelj" in vlada upa, da mu bo "uspelo uveljaviti svojo oblast nad vsemi Palestinci".

Blair pozdravil Abasovo odločitev

Odločitev palestinskega predsednika je pozdravil tudi britanski premier Tony Blair. Po njegovem mnenju je namreč Abas s tem dal Palestincem "jasno vedeti, da si prizadeva najti pot iz zastoja, v katerem se je znašel mirovni proces". Blair se sicer danes v okviru svoje bližnjevzhodne turneje mudi v Kairu, kjer se je pogovarjal z egiptovskim predsednikom Hosnijem Mubarakom in šejkom Mohamedom Sajedom Tantavijem.

Bela hiša izrazila upanje za ustavitev nasilja

Bela hiša je medtem izrazila upanje, da bo sklic predčasnih volitev pripomogel k ustavitvi nasilja. "V olitve so notranjepolitična zadeva, a upamo, da bodo pripomogle h končanju nasilja in oblikovanju palestinskih oblasti, ki bodo spoštovale načela bližnjevzhodne četverice," je dejala tiskovna predstavnica Bele hiše Jeanie Mamo.

Rusija vidi rešitev v vladi narodne enotnosti

Rusija je po drugi strani prepričana, da je edina rešitev v vladi narodne enotnosti. "Moskva je prepričana, da je ohranitev narodne enotnosti temelj za izpolnitev upravičenih želja Palestincev, v prvi vrsti za oblikovanje neodvisne in samostojne države s pogajanji z Izraelom," je v sporočilu za javnost zapisalo rusko zunanje ministrstvo.