Abas obsodil Hamas

Palestinski predsednik Mahmud Abas je zahteval, da se Hamasove milice vključijo v obstoječe varnostne strukture, saj zdaj delujejo nezakonito. Palestinsko notranje ministrstvo je do te označbe kritično.

Objavljeno
06. januar 2007 19.26
Izraelski Mosad je eksploziv podtaknil pod sedež avtomobila
Ramala(Gaza - Palestinski predsednik Mahmud Abas je zahteval, da se paravojaške milice pod nadzorom vladajočega palestinskega gibanja Hamas vključijo v obstoječe varnostne strukture. Označil jih je namreč kot nezakonite.

Abasova odločitev je prenagljena

Abasova odločitev, da te sile označi kot nezakonite, je prenagljena, so sporočili s palestinskega notranjega ministrstva. Na ministrstvu so obenem opozorili, da bo slehernemu napadu na izvršne sile sledil odgovor s silo.

Poveljstvo izvršnih sil se je v dogovoru z notranjim ministrstvom odločilo, da v tednu dni podvoji število pripadnikov teh sil na 12.000 mož, je sporočil tiskovni predstavnik vladnih sil Islam Šahvan.

Kaj je zahteval Mahmud Abas?

Palestinski predsednik Mahmud Abas je danes zahteval, da se paravojaške milice pod nadzorom vladajočega palestinskega gibanja Hamas vključijo v obstoječe varnostne strukture, saj zdaj delujejo zunaj zakona. Te sile so nezakonite in jih bodo kot takšne tudi obravnavali, če ne bodo vključene v zakonite varnostne službe, kot to določa zakon, se je glasila predsedniška izjava.

Palestinski predsednik je obenem sprejel tudi odločitev o nekaterih kadrovskih spremembah v palestinskih varnostnih silah. Za to potezo se je odločil zaradi "naraščajočega kaosa in številnih umorov, ki ne prizanašajo niti otrokom, ter po neuspehu palestinskih skupin in varnostnih služb, da bi spoštovale zakon in zaščitile prebivalstvo".
Hamas je aprila naznanil, da bo za vzdrževanje reda ustanovil "izvršne sile". Abas je njihovo ustanovitev že tedaj označil za nezakonito, vendar so Hamasove sile maja kljub temu pričele delovati, minuli teden pa so se zapletle v več spopadov s privrženci Abasovega gibanja Fatah.

Območje Gaze namreč preveva medpalestinsko nasilje, v katerem je bilo v sredo in četrtek ubitih 13 ljudi. Premier iz vrst Hamasa, Ismail Hanija je zato v petek pozval h koncu spopadov. "P onavljam, da moramo preprečiti boje," je dejal, potem ko sta se z Abasom dogovorila za ustavitev nasilja.