Abas podprl pobudo za srečanje s Hamasom

Palestinski predsednik Mahmud Abas je sprejel ponudbo savdskega kralja Abdulaha, naj se njegovo gibanje Fatah in palestinsko vladajoče gibanje Hamas v Meki sestaneta na spravnih pogovorih.

Objavljeno
29. januar 2007 11.04
Palestinski predsednik Mahmud Abas
Gaza - Palestinski predsednik Mahmud Abas je v nedeljo sprejel ponudbo savdskega kralja Abdulaha, naj se njegovo gibanje Fatah in palestinsko vladajoče gibanje Hamas v Meki sestaneta na spravnih pogovorih. Naklonjenost savdski ponudbi je že pred tem izrazil vodja Hamasa v izgnanstvu Haled Mašal. Kljub temu se je nasilje med privrženci gibanj nadaljevalo. V noči na nedeljo je v spopadih umrlo šest ljudi, od četrtka zvečer pa že najmanj 30, poročajo tuje tiskovne agencije.

Savdski kralj se je za gostitelja pogovorov ponudil, da bi končali po njegovih besedah sramotne spopade med Hamasom in Fatahom. Datuma srečanja še niso določili.

"Brate iz palestinskega ljudstva, ki jih zastopajo njihovi voditelji, vabim na čimprejšnje srečanje v njihovi bratski domovini Savdski Arabiji, da spregovorijo o razhajanjih brez vsakršnega zunanjega posredovanja," je v nedeljskem pozivu navedel savdski kralj.

"Vodstvo Hamasa pozdravlja povabilo savdskega kralja, da se z brati iz gibanja Fatah srečamo v Meki, se pogovorimo o težavah in dogovorimo o oblikovanju enotne vlade," je že v nedeljo poziv savdskega kralja pozdravil Mašal.