Abasovo iskanje podpore za oživitev mirovnega procesa

Palestinski predsednik Mahmud Abas je danes na srečanju s francoskim predsednikom Jacquesom Chiracom Francijo pozval k pomoči in podpori pri oživitvi izraelsko-palestinskega mirovnega procesa.

Objavljeno
24. februar 2007 16.50
Pariz - Palestinski predsednik Mahmud Abas je danes na srečanju s francoskim predsednikom Jacquesom Chiracom Francijo pozval k pomoči in podpori pri oživitvi izraelsko-palestinskega mirovnega procesa. Pred prihodom v Pariz se je Abas minuli teden sicer že mudil v Londonu, Berlinu in Bruslju.

Palestinci izredno cenijo Chiraca

Palestinski predsednik je napovedal obnovo mirovnih pogajanj z Izraelom in Francijo prosil za pomoč. Poleg tega se je Chiracu zahvalil za podporo, ki jo je v času obeh predsedniških mandatov nudil palestinskemu narodu. Chiraca naj bi Palestinci po besedah Abasa izredno cenili in ga imeli za velikega državnika.

Chirac: Odgovornost je plečih palestinskih oblasti

Chirac pa je skupni na novinarski konferenci po srečanju poudaril, da je odgovornost za dejansko uresničitev dogovora o ustanovitvi palestinske vlade narodne enotnosti povsem na plečih palestinskih oblasti. Omenjeni dogovor sta v začetku februarja v savdski Meki podpisala Abas kot vodja gibanja Fatah in vodja palestinskega gibanja Hamas v izgnanstvu, Haled Mašal.

Ob tem je Chirac izpostavil pomen, ki ga mednarodna skupnost pripisuje zavezam, ki jih je v preteklosti že sprejela Palestinska osvobodilna organizacija (PLO): priznanju judovske države, odpovedi nasilju in spoštovanju že sklenjenih dogovorov z Izraelom. Kot je poudaril, je oblikovanje dveh držav, ki bi živeli v miru ena ob drugi, edina razumna pot do "morda tudi s strani mednarodne skupnosti zajamčenega miru".