Abbott zaprisegel kot novi predsednik avstralske vlade

Ob tem je napovedal odpravo nepriljubljenega davka na ogljikov dioksid ter ukrepe proti prosilcem za azil.

Objavljeno
18. september 2013 11.22
APTOPIX Australia Politics
Mo. Z., Delo.si, STA
Mo. Z., Delo.si, STA
Canberra - Tony Abbott je danes zaprisegel kot novi predsednik avstralske vlade. Ob tem je nemudoma napovedal odpravo pri avstralskih podjetjih zelo nepriljubljenega davka na ogljikov dioksid ter ukrepe proti prosilcem za azil, ki s čolni pljujejo proti Avstraliji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Petinpetdesetletni Abbott je ob tem dejal, da »danes ni samo dan za slovesnost, pač pa tudi za dejanja«. »Avstralci od nas pričakujejo, da bomo delali in to bo ta vlada tudi počela. Bomo vlada, ki bo reševala težave na temelju vrednot in ne ideologije,« je dejal predsednik nove avstralska vlade.

»Upamo, da nas bodo ocenjevali po tem, kar bomo naredili in ne po tem, kar smo rekli, da bomo storili,« je še dejal.

Prav tako je danes v Avstraliji že začela veljati nova politika avstralske vlade do tistih prosilcev za azil, ki poskušajo v Avstraliji priti s čolni. Tovrstne ukrepe je Abbott že napovedal v predvolilni kampanji.

Avstralska mornarica bo tako poslej čolne z migranti odvlekla nazaj v Indonezijo, ki je značilna tranzitna točka. »Pomembno je, da tihotapcem ljudi pošljemo sporočilo, da je od danes konec njihovega načina delovanja,« je poudaril avstralski premier.

Abbott je zmagovalec predčasnih parlamentarnih volitev 7. septembra, na katerih je premagal dosedanjo levo laburistično vlado. Sedanja vladajoča koalicija ima v parlamentu absolutno večino.