Abdulah bi gostil Abasa in Hanijo

Izraelski premier Ehud Olmert je danes nepričakovano prispel na obisk v Jordanijo, kamor ga je povabil jordanski kralj Abdulah II. Voditelja sta razpravljala o oživitvi bližnjevzhodnega mirovnega procesa.

Objavljeno
19. december 2006 16.42
Abdulah je zaprisegel
Aman - Izraelski premier Ehud Olmert je danes nepričakovano prispel na obisk v Jordanijo, kamor ga je povabil jordanski kralj Abdulah II . Voditelja sta se med dvournim srečanjem pogovarjala o oživitvi bližnjevzhodnega mirovnega procesa, kralj Abdulah pa je po telefonu govoril tudi s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom.

Abdulahova mirovna prizadevanja

Abdulah je v pogovoru s palestinskim predsednikom izrazil pripravljenost, da bi gostil srečanje med Abasom in palestinskim premierom, članom vladajočega gibanja Hamas, Ismailom Hanijo, da bi pomirili napetosti med Hamasom in Abasovim gibanjem Fatah. Abasa je seznanil tudi z vsebino pogovorov z Olmertom in se dogovoril za nadaljnje usklajevanje s palestinskimi oblastmi glede možnih načinov oživitve mirovnega procesa.

V pogovoru z Olmertom pa je jordanski kralj vztrajal, da morajo Izraelci in Palestinci najti "skupne in ustrezne temelje" za oživitev mirovnega procesa. Obe strani se morata zavedati, da sta v tem procesu partnerici in da bo do rezultatov prišlo le v primeru, da sedeta za pogajalsko mizo, je po navedbah jordanskega dvora poudaril Abdulah.

Sodelovanje med Izraelom in Jordanijo

Iz Jeruzalema pa so sporočile le, da sta Olmert in Abdulah II. govorila o dvostranskih vezeh med državama, razvoju dogodkov na palestinskih ozemljih ter o širših regionalnih vprašanjih. "Strinjala sta se o nadaljevanju in krepitvi vezi med državama," so v izjavi za javnost zapisali v Jeruzalemu.

Jordanski kralj je sicer le nekaj ur pred Olmertovim prihodom v izjavi za javnost napovedal, da bo v poskusu obnovitve bližnjevzhodnih mirovnih pogovorov kmalu vzpostavil stik z izraelskimi voditelji. Obnovitev pogajanj med Izraelom in Palestinci je namreč po mnenju Abdulaha ključna za zajezitev naraščajočega ekstremizma na Bližnjem vzhodu, ki ga podpihuje še nasilje v Iraku. Kralj se je zato obrnil tudi na ZDA s pozivom, naj v obnovitev mirovnega procesa vložijo več naporov.