Abdulah bo pozval k bojkotu volitev

Edini izzivalec afganistanskega predsednika Hamida Karzaja Abdulah Abdulah namerava volivce pozvati k bojkotu drugega kroga predsedniških volitev. Na ta način namerava Abdulah volitve preložiti do pomladi.

Objavljeno
31. oktober 2009 14.15
Ma. J./Š. Ro.
Ma. J./Š. Ro.
Kabul - Edini izzivalec afganistanskega predsednika Hamida Karzaja Abdulah Abdulah namerava volivce pozvati k bojkotu drugega kroga predsedniških volitev, ki so napovedane za sedmega novembra. Na ta način namerava Abdulah po besedah vodje njegove kampanje Satara Murada volitve preložiti do pomladi, saj bi imele na ta način afganistanske oblasti dovolj časa, da pripravijo pravične volitve. V vmesnem obdobju bi morala po mnenju Abdulaha državo voditi začasna vlada.

Bo Abdulah bojkotiral volitve?


Pred tem je sicer Abdulah napovedal, da bo nadaljnji boj za zmago bojkotiral sam. Zahteval je namreč umik glavnega vodje volilne komisije, saj noče sodelovati na poneverjenih in podkupljenih volitvah. Abdulah je to od Karzaja zahteval že v ponedeljek in mu dal čas do sobote, da pogoje izpolni.

 

Volilno komisijo z Azizulahom Ludinom na čelu je namreč imenoval Karzaj, Ludin pa je bil nekdaj njegov svetovalec. V preteklosti je že bil tarča kritik organizacij za človekove pravice, ker naj bi deloval pristransko v korist Karzaja.

 

Predsednik Karzaj je sicer na enem od prejšnjih sestankov njegove zahteve že zavrnil. Afganistanska javnost zdaj čaka na Abdulahovo potezo, odločitev o bojkotu pa naj bi predsedniški kandidat sporočil na novinarski konferenci jutri dopoldne.