Abdulah in Karzaj vendarle v drugi krog

Afganistanska neodvisna volilna komisija je sporočila, da bodo sedmega novembra izvedli drugi krog predsedniških volitev. Predsednik Hamid Karzaj je ob tem dejal, da je to »korak naprej« za demokracijo v Afganistanu.

Objavljeno
20. oktober 2009 12.04
Ma. J.
Ma. J.
Kabul - Afganistanska neodvisna volilna komisija je danes sporočila, da bo za izvolitev predsednika države potreben drugi krog volitev, ki bo 7. novembra. Dosedanji predsednik Hamid Karzaj je v prvem krogu dobil 49,67 odstotka glasov oziroma manj kot polovico, kolikor bi bilo potrebno za zmago v prvem krogu.

Karzaj je odločitev volilne komisije označil za korak naprej na poti uveljavljanja demokracije v državi. "Narod pozivam, naj to spremeni v priložnost za okrepitev naše odločenosti, da državo premaknemo naprej, in naj se udeleži drugega kroga volitev," je dejal.

 

Dosedanji predsednik, ki se bo pomeril z nekdanjim zunanjim ministrom Abdulahom Abdulahom, je mednarodno skupnost tudi pozval, naj pomaga v prizadevanjih, da bi drugi krog volitev minil mirno.

 

Afganistanska volilna komisija je odločitev o organizaciji drugega kroga volitev sporočila, potem ko je komisija za volilne pritožbe, ki deluje pod okriljem ZN, v ponedeljek objavila poročilo o domnevnih množičnih volilnih prevarah v prvem krogu volitev 20. avgusta in odredila, da se glasove z 210 volišč razglasi za neveljavne.

 

Po začasnih izidih naj bi sicer Karzaj že v prvem krogu volitev prejel 55 odstotkov glasov, kar bi zadostovalo za izvolitev. Dosedanji predsednik je sprva zavračal obtožbe o nepravilnosti na volitvah in vztrajal, da je njegova zmaga jasna, nato pa je popustil pred čedalje številnejšimi kritikami iz tujine.

 

Afganistanska volilna komisija danes ni sporočila, koliko glasov je v prvem krogu prejel Abdulah, povedali so le, da bodo več podrobnosti glede drugega kroga volitev sporočili na novinarski konferenci v sredo. Abdulah je odločitev volilne komisije po pričakovanjih pozdravil in dejal, da se bo udeležil drugega kroga volitev.

 

Prvi odzivi na odločitev volilne komisije pa prihajajo tudi iz tujine. Ameriški predsednik Barack Obama je pozdravil odločitev o drugem krogu volitev, hkrati pa tudi odziv Karzaja, ki je sprejel odločitev volilne komisije in namerava sodelovati v drugem krogu. V Kabulu se danes mudi tudi ameriški senator in predsednik senatne komisije za zunanjo politiko John Kerry, ki je drugi krog predsedniških volitev označil za "veliko priložnost za Afganistan".

 

Držo afganistanskega predsednika je pozdravil tudi britanski premier Gordon Brown, ki je afganistansko ljudstvo pozval, naj "stopi skupaj, da bi zagotovilo, da se bo demokratični proces nadaljeval kolikor se da varno". Britanski premier je ob tem znova zagotovil tudi, da bo Velika Britanija deželi pod Hindukušem še naprej nudila svojo podporo.

 

Z odločitvijo o izvedbi drugega kroga volitev so zadovoljni tudi v Nemčiji. "Pozdravljamo pripravljenost predsednika Hamida Karzaja, da se bo soočil z drugim krogom volitev," so sporočili z nemškega zunanjega ministrstva in dodali, da je drugi krog volitev "pomemben korak na poti k novi legitimni vladi".

 

Volilna udeležba v prvem krogu je bila zelo nizka, le nekaj čez 38-odstotna. Zaradi vse pogostejših napadov talibanskih upornikov in bližajoče se zime pa je v Kabulu slišati opozorila, da bo udeležba v drugem krogu volitev še nižja.