Abe se je opravičil zaradi prisilne prostitucije

Japonski premier Šinzo Abe se je v imenu države opravičil zaradi siljenja žensk v prostitucijo med drugo svetovno vojno.

Objavljeno
26. marec 2007 14.36
Japonski premier Shinzo Abe
Tokio - Japonski premier Šinzo Abe se je danes opravičil zaradi prisilne prostitucije med drugo svetovno vojno. "Tukaj in zdaj se kot premier opravičujem," je Abe dejal parlamentarnemu odboru, je sporočil njegov tiskovni predstavnik Hiroši Suzuki.

Abe je v začetku marca v vzhodni Aziji povzročil razburjenje z izjavo, da ne obstajajo nobeni dokazi, da so japonski vojaki ženske silili v prostitucijo, takrat pa je tudi dejal, da se Japonska ne bo še enkrat opravičevala za vojaške "postojanke ugodja".

Leta 1993 se je v imenu Japonske za prisilno prostitucijo opravičil visoki predstavnik vlade, vendar je nato parlament zavrnil opravičilo. Zgodovinarji trdijo, da je v japonskih javnih hišah v 30. in 40. letih 20. stoletja delalo do 200.000 žensk, največ s Korejskega polotoka, Kitajske, Indonezije, Filipinov in Tajvana.

Leta 1995 so ustanovili Azijski fond za ženske v katerega Japonska prispeva del sredstev, ki nekdanjim sužnjam plačuje po 17.000 dolarjev za kompenzacije in zdravstveno oskrbo, skupaj s pismom opravičila takratnega japonskega premierja. Vendar veliko žensk ni hotelo sprejeti denarja in so zahtevale nedvoumno opravičilo in odškodnino izrecno od japonske vlade.