Absolutni primat Enotne Rusije

Prvič v sodobni zgodovini bo sodelovalo vseh sedem registriranih političnih strank.

Objavljeno
06. november 2011 19.23
Posodobljeno
07. november 2011 06.00
Polona Frelih, Moskva
Polona Frelih, Moskva
Moskva – V soboto se je v Rusiji začela uradna predvolilna kampanja pred decembrskimi parlamentarnimi volitvami v dumo, kar pomeni, da lahko sedem ruskih političnih strank v časopisih ter na radiu in televiziji izkoristi omejeni čas in prostor za brezplačno predvolilno kampanjo.

Gre za kapljico v morje v primerjavi s pozornostjo, ki so jo deležni premier Vladmir Putin in drugi ugledni predstavniki vladajoče Enotne Rusije. Po pisanju poslovnega dnevnika Vedomosti so člani stranke od vodstva že oktobra prejeli navodila, koliko odstotkov glasov morajo doseči na volitvah.

Po zadnji raziskavi neodvisnega centra Levada kar polovica ruskih državljanov podpira trenutno stanje, polovica si želi spremembe. Za Enotno Rusijo omenjeno zagotovilo ne zadostuje, saj bo lahko nadaljevala uresničevanje aktualnih političnih in gospodarskih usmeritev samo, če bo v dumi znova dobila ustavno večino. Pritisk je še večji kot pred štirimi leti, saj so s spremembami volilne zakonodaje poslanski mandat s štirih podaljšali na pet, predsedniški mandat pa na šest let. Če bo vse potekalo v skladu z načrti, bo lahko bodoči ruski predsednik Vladimir Putin s pomočjo Enotne Rusije vladal še 12 let.

Cilj dovoljuje vsa sredstva

V želji po popolnem triumfu so v vodstvu stranke posvojili rek, da cilj dovoljuje vsa sredstva, kar so prvi občutili v Komunistični partiji, ki je na zadnjih volitvah dosegla drugo mesto. V soboto jim je policija v središču Moskve preprečila predvolilni shod, ki so ga označili za nedovoljene demonstracije, v mestu Tula pa so jim zaplenili predvolilne brošure. »Ni šlo za demonstracije, temveč za delitev našega propagandnega materiala morebitnim volivcem. Naša kampanja je v polnem razmahu in po takšnih akcijah posegajo vse stranke, najbolj agresivno Enotna Rusija,« je obtožbe zavrnil predsednik stranke Genadij Zjuganov.

Člani Enotne Rusije volilne glasove celo kupujejo, kar dokazuje posnetek visokega uradnika stranke Denisa Agašina v ruski republiki Udmurtiji, ki je nadaljnje financiranje lokalnih organizacij povezal z volilnih uspehom Enotne Rusije. Na posnetku, ki je bil objavljen na youtubu, je razkril, da je 51–54-odstotna podpora Enotne Rusije vredna 16 tisoč dolarjev donacij, 60-odstotna podpora pa še enkrat toliko. »Takšne kršitve so zelo pogoste, vendar le redko postanejo javne. Po zaslugi interneta čedalje bolj,« je incident pospremil Aleksander Kinev iz Fondacije za razvoj infromacijske politike.

Sedem strank

Za sedeže v 450-članski dumi se bodo potegovale tri neparlamentarne stranke; opozicijska stranka Jabolko, liberalna stranka Prava stvar ter Patrioti Rusije ter štiri parlamentarne stranke; Enotna Rusija, Komunistična partija, Liberalnodemokratska stranka ter Pravična Rusija. Prvič v sodobni ruski zgodovini bo na volitvah sodelovalo vseh sedem registriranih ruskih političnih strank. Med njimi ni Parnasa, kar je kratica za opozicijsko stranko z imenom Za Rusijo brez brezpravja in korupcije, saj je ministrstvo za pravosodje zavrnilo njeno registracijo. Eden od vodilnih članov stranke Boris Nemcov je na nedavnem protestnem shodu pozval udeležence, naj pridejo na volitve in glasujejo za katerokoli stranko z izjemo Enotne Rusije, saj bodo le tako lahko preprečili manipulacije s svojimi volilnimi lističi, s katerih so že leta 2006 odstranili možnost »proti vsem«.

Rusija je na volitve povabila samo dvesto opazovalcev Ovsejevega urada za demokratične institucije in človekove pravice (ODIHR), kar je 60 manj, kot je na septembrskem srečanju s predsednikom osrednje volilne komisije Vladimirjem Čurovom zahteval predsednik urada, slovenski diplomat Janez Lenarčič. Štirideset dolgoročnih opazovalcev je v Rusijo že prispelo, 160 jih bo volitve spremljalo samo na volilni dan. »Metoda Ovseja je zelo učinkovita pri odkrivanju nepravilnosti glede medijskega dostopa in uporabe administrativnih virov,« je s kompromisom zadovoljna predsednica Golosa, edine ruske neodvisne organizacije za opazovanje volitev. Volitve bo spremljalo tudi 40 opazovalcev parlamentarne skupščine Ovseja ter 40 opazovalcev parlamentarne skupščine Sveta Evrope.