Absurdne posledice sankcij proti Iranu

Kanadskim državljanom iranskega porekla so brez obrazložitve zaprli bančne račune.

Objavljeno
13. julij 2012 17.58
Za. P., zunanja politika
Za. P., zunanja politika

Toronto - Podpredsednik iransko-kanadske zagovorniške skupine Kaveh Šahruz je v četrtek povedal, da je kanadska banka v preteklih mesecih zapirala številne račune članov perzijske skupnosti. Nekatere lastnike računov je TD Bank obvestila, da je zaprtje računa posledica kanadskih sankcij proti Iranu, mnogi pa sploh niso dobili nobene obrazložitve.

Šahruz je za ameriško Associated Press povedal, da so nekateri dobili obvestilo, v katerem jih banka TD obvešča o prekinitvi nudenja bančnih storitev in se pri tem sklicuje na kanadski zakon o sankcijah. Kanada z njimi v sodelovanju z Mednarodno agencijo za jedrsko energijo pritiska na Iran, da omeji jedrsko bogatenje. Januarja je razširila ukrepe, zato imajo kanadske finančne institucije prepoved zagotavljanja storitev, ki so v korist iranski državi. A banka v obvestilih svojim strankam ni z ničemer nakazala, kako naj bi določen posameznik kršil določitve.

Kanadčani iranskega rodu so nad ukrepi ogorčeni. Nekateri so sicer kdaj dobili nakazila z bančnih računov v Iranu, večina pa jih nikakor ne razume, zakaj so postali tarča bančne politike. Puja Sadegi se je v Toronto preselil pred 14 leti, račun pri banki TD si je delil z ženo in njenimi starši. Družina v trgovini ni mogla plačati, račun so jim zaprli brez opozorila. Dva dni kasneje je Sadegi od banke dobil obvestilo, v katerem pa ni bilo nobene obrazložitve. S svojimi sorodniki v Iranu je Sadegi sicer v stiku, vendar med njimi ni bilo nobenih bančnih transakcij. Ko je od banke zahteval pojasnilo, je odgovor dobil šele mesec kasneje, v njem pa je pisalo le, da banka ne more obrazložiti zaprtja računa.

Mnogi lastniki računov javno ne želijo govoriti o svojih finančnih zadevah, vendar vsi občutijo posledice bančne politike izključevanja. V nekaterih primerih je banka zahtevala hipoteko in postavila kratke roke odplačevanja kreditov. Banka TD javno ni razkrila, koliko računov iranskih Kanadčanov so zaprli, vendar iransko-kanadska zagovorniška skupina dobiva pritožbe z vseh koncev države.

Predstavnik TD Bank Group Jeff Meerman je povedal, da so račune zaprli ali zamrznili v skladu z ekonomskimi sankcijami zvezne vlade proti Iranu, poroča kanadski spletni medij North shore news. Pravila naj bi bila po Meermanovih besedah »brezpogojna« in bankam prepovedujejo poslovanje z osebami ali podjetji v državi. Razložil je, da če se pri pregledu računa pojavi probelm, lastnika poskušajo doseči po telefonu in elektronski pošti. Če se stranke ne odzovejo, jim »ne morejo več nuditi svojih storitev«. Na vprašanja, kakšna natančno mora biti aktivnost na računu, ki sproži postopek, predstavnik banke ni odgovoril.

Ne ve se, ali bodo skladno s tako interpretacijo sankcij proti Iranu na podoben način ukrepale tudi druge banke. Predstavnica Združenja kanadskih bank Rachel Swiednicki je povedala, da vsaka banka razvije svojo politiko in postopke ter ukrepa, kot se ji zdi potrebno v skladu s pravili. Banka v Montrealu je prav tako zamrznila ali zaprla račune, a domnevno le v redkih primerih.

»Kanadski državljan sem že 10 let in to je prvič, da se počutim obravnavanega drugače,« pravi Puja Sadegi. Odkar so mu zaprli bančni račun, je prestopil k drugi banki, na Facebooku pa je ustvaril skupino z imenom »Obsodite banko TD v njihovem obravnavanju strank iranksega porekla«. Skupina je dobila veliko podpore in odzivov v protest proti banki, ki diskriminira kanadske državljane.