Afera prisluškovanja: britanska komisija bo začela zaslišanja

Komisijo je za izvedbo celovite in neodvisno javne preiskave afere poleti pooblastil premier David Cameron.

Objavljeno
14. november 2011 08.24
Posodobljeno
14. november 2011 08.24
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si
London - Več kot tri mesece od oblikovanja bo posebna britanska komisija pod vodstvom sodnika Briana Levesona, ki naj bi razsvetlila afero vdiranja v telefone s strani britanskih medijev, danes začela prva zaslišanja. Najprej bo zaslišala zagovornike žrtev prisluškovanja, piše Slovenska tiskovna agencija.

Komisijo je za izvedbo celovite in neodvisno javne preiskave afere, v središču katere je medijski imperij Ruperta Murdocha, poleti pooblastil premier David Cameron. Prvič se je uradno sestala julija, a doslej še ni opravila večjega dela.

Komisija, ki ima 12 mesecev časa za pripravo priporočil, bo najprej preiskala odnos med medijsko zakonodajo in zakoni o zaščiti zasebnosti.

Britanski novinarji namreč pri pridobivanju informacij uporabljajo številne sporne metode, kot so različne zvijače in uporaba skritih kamer ter angažiranje zasebnih detektivov in igralcev, pri tem pa kot razlog navajajo interes javnosti. Uradno poročilo iz leta 2006 je ugotovilo, da je »300 novinarjev in 31 publikacij v 4000 primerih od zasebnih detektivov skušalo dobiti informacije, ki večinoma niso bile pridobljene zakonito«.

Komisija bo nato preiskala tudi povezave med mediji, policijo in politiko. Pripravila bo tudi priporočila za nadzor nad mediji, ki ga je doslej izvajala pretežno neučinkovita komisija.

Ob sodniku Levesonu je v komisiji še šest članov, med njimi ombudsman za človekove pravice, visoki predstavnik policije, bivši direktor neodvisnega regulatorja za konkurenco britanskega trga elektronskih komunikacij Ofcom, novinarja in nekdanji predsednik Financial Timesa.

Komisija bo lahko zaslišala priče, ki bodo morale priseči, zaslišanja pa bo mogoče v neposrednem prenosu spremljati na spletni strani komisije.

Afera, ki je dosegla vrhunec 4. julija, potem ko je v javnost prišlo, da so novinarji Murdochovega britanskega tabloida News of the World vdrli v glasovno pošto ugrabljene in umorjene najstnice Milly Dowler, je prizadela tako politike, znane osebnosti, policijo in medije, predvsem pa Murdochov medijski imperij. News of the World, ki ga je Murdoch razpustil, naj bi v prejšnjem desetletju vdiral v telefone okoli 5800 ljudi, še piše STA.