Afganistan si želi močno partnerstvo z ZDA, a pod določenimi pogoji

V Kabulu se je začelo zasedanje tradicionalne plemenske skupščine loja džirga, kjer bo glavna tema partnerstvo z ZDA.

Objavljeno
16. november 2011 09.39
Posodobljeno
16. november 2011 10.15
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si

Kabul - V Afganistanu se je začelo zasedanje tradicionalne plemenske skupščine loja džirga, kjer bo glavna tema pogovorov strateško pratnerstvo z ZDA in zastali mirovni proces s talibi. Skupščina bo predvidoma zasedala do konca tedna, udeležuje se je okoli 2.000 delegatov.

Predsednik Hamid Karzai je plemenske voditelje uvodoma pozval, naj pred mednarodno konferenco o Afganistanu - ta bo v Bonnu čez slabe tri tedne - proučijo potrebo po mednarodni pomoči kot tudi potrebo po tem, da si svojo državo sami zgradijo.

»Želimo si močno partnerstvo z ZDA in Natom, a pod določenimi pogoji,« je dejal Karzai. »Želimo si suverenost, končanje nočnih operacij in zapiranja naših državljanov. Tudi ne želimo, da se ob vladi vzpostavljajo vzporedne strukture.«

Tridnevno zasedanje poteka pod strogimi varnostnimi ukrepi. Talibi so namrel zagrozili s kaznijo, če se bodo delegati izrekli za dolgoročno vojaško navzočnost ZDA pod Hindukušem. Pred dnevi so tudi najavili, da v rokah držijo strogo zaupne informacije o načrtu varovanja zasedanja. Uradni Kabul je sicer zatrdil, da gre za lažne dokumente in predvsem za prihološko vojno, s katero želijo talibi omajati srečanje loje džirge.