Afganistanski odvisneži - nevarnost za epidemijo aidsa

Afganistanski sloves vodilnega svetovnega dobavitelja mamil je že dolgo poznan, a razrušena prestolnica Kabul skriva novo temačno skrivnost. Zasvojenost z doma pridelanimi drogami pomeni resno nevarnost za epidemijo aidsa.

Objavljeno
15. september 2009 11.32
An.B.
An.B.
Kabul - Afganistanski sloves vodilnega svetovnega dobavitelja mamil je že dolgo poznan, a razrušena prestolnica Kabul skriva novo temačno skrivnost. Obsežna zasvojenost z doma pridelanimi drogami pomeni resno nevarnost za nastanek epidemije aidsa.

 

Afganistanski odvisniki v komunah in na cestah, oblečeni v okrvavljene cunje, ležijo v lastni umazaniji. V Kabulu cvetijo pravi narko-bazarji, kjer ponujajo različne droge in potreben instrumentarij, odmerek pa lahko stane tudi manj kot štiri ameriške dolarje. A podobne kabulske beznice so le vrh ledene gore. Vlada te z drogo preplavljene države ocenjuje, da nacionalni odstotek odvisnežev dosega vrtoglavih 25 milijonov oseb.

 

Kljub skromnim domačim naporom omejitve problema so zadnje ugotovitve zbudile Združene narode, ki so opozarjajo na nevarnost izbruha epidemije aidsa, saj odvisniki iz kajenja prehajajo na izjemno tvegano izmenjavanje igel.

 

Afganistan je bil vedno Meka za drogo. Danes menda okoli 95 odstotkov svetovnega heroina prihaja prav iz te države, čeprav je v obdobju vladavine talibov tako pridelava kot uporaba narkotikov precej padla. Pridelava pa je od ameriške invazije in prihodu predsednika Hamida Karzaia leta 2001 kar dvakrat narasla. Droga vojne, revščine in nasilja naveličanim Afganistancem pač nudi vsaj začasen pobeg.