Afriška unija na mirovno misijo v Somalijo

Varnostni svet ZN je soglasno sprejel resolucijo o mirovni misiji Afriške unije v Somaliji. Resolucija dovoljuje namestitev do 8000 vojakov držav Afriške unije za obdobje šestih mesecev. Iz mirovne misije naj bi se v prihodnosti razvila mirovna operacija ZN.

Objavljeno
21. februar 2007 10.58
New York - Varnostni svet ZN je v torek soglasno sprejel resolucijo o mirovni misiji Afriške unije (AU) v Somaliji. Resolucijo, ki dovoljuje namestitev do 8000 vojakov AU za obdobje šestih mesecev, so sprejeli v skladu s 7. poglavjem Ustanovne listine ZN in dovoljuje uporabo sile. Iz mirovne misije, ki bo skrbela za razdelitev humanitarne pomoči in stabilizacijo države, naj bi se v prihodnosti razvila mirovna operacija ZN za dolgoročno ureditev razmer v državi, ki je brez delujoče vlade vse od leta 1991.

Decembra lani so med somalijskimi vladnimi silami in pripadniki Zveze islamskih sodišč (UIC) izbruhnili siloviti spopadi. Vanje se je vmešala Etiopija, in sicer so etiopski vojaki vladnim silam pomagali prevzeti nadzor nad vsemi območji na jugu in v osrednjem delu Somalije, ki so bila pred tem pod nadzorom UIC.

Prehodna vlada, ki uživa tudi podporo Združenih narodov, je do takrat nadzorovala le mesto Baidoa. Vlado so sicer v Somaliji oblikovali šele pred tremi leti, potem ko je po strmoglavljenju diktatorja Mohameda Siada Barreja leta 1991 v državi zavladalo brezvladje.

V resoluciji Varnostni svet ZN poziva članice AU, naj prispevajo v mirovne sile, druge članice ZN pa k pomoči v denarju in tehnični pomoči. Generalnemu sekretarju ZN Ban Ki Moonu pa naroča, naj v Adis Abebo in v Somalijo pošlje tehnično misijo, ki bo ugotovila dejanske razmere in ocenila možnosti za mirovno operacijo ZN. Ban Ki Moon mora o tem poročati v 60 dneh.