Afriški rog na robu vojne

Kenijska vojska stopnjuje pritisk na islamistično milico, ki je še pred dvema mesecema obvladovala dve tretjini Somalije.

Objavljeno
07. november 2011 18.03
Posodobljeno
08. november 2011 07.00
Boštjan Videmšek, zunanja politika
Boštjan Videmšek, zunanja politika

Kenijska vojska s pomočjo ameriških obveščevalnih podatkov in brezpilotnih letal, ki vzletajo v Etiopiji, stopnjuje pritisk na islamistično milico, ki je še pred dvema mesecema obvladovala dve tretjini somalskega ozemlja.

Po treh tednih sodeluje v prvi večji kenijski vojaški operaciji po umiku britanskih kolonialnih vladarjev leta 1963 več tisoč vojakov, topništvo, vojaška mornarica in letalstvo. Kenijsko vojaško posredovanje, usklajeno z ameriškim veleposlaništvom v Nairobiju in z načelno privolitvijo Afriške unije, ki ima v Somaliji 9000 vojakov, se je v padli državi na Afriškem rogu začelo, potem ko so somalske kriminalne skupine - povezava z Al Šababom doslej ni bila dokazana - v Keniji ugrabile vrsto zahodnih turistov in humanitarnih delavcev. Kenijske oblasti, ki so si že dolgo želele prestopiti sicer docela propustno somalsko mejo, čez katero je v zadnjih dveh desetletjih potekal le enosmerni »begunski« promet, so se na invazijo dobre pripravile, sprožile pa so jo le nekaj tednov pred vrhuncem turistične sezone, ključne osi kenijskega gospodarstva.

Kenija je zaradi dogodkov v Somaliji že dolgo v krču. Najhujše breme so skoraj trije milijoni beguncev, ki v Keniji živijo v grozljivih razmerah in so redne žrtve tako imenovanega afriškega notranjega rasizma. Zaradi posledične revščine in policijskega nasilja so barakarska naselja v Nairobiju in Mombasi postala gojišča kriminala in skrajnih skupin. Po drugi strani je v begunsko taborišče Dadab v bližini kenijske meje po poročilih humanitarnih organizacij v zadnjih štirih mesecih prišlo okoli 450.000 ljudi, ki iz Somalije niso zbežali zaradi vojne, ampak zaradi nevzdržne lakote, ki je bila posledica desetih sušnih let in popolnega mednarodnega nezanimanja za »večno« somalsko tragedijo.

Cilji kenijskih generalov v akciji, ki so jo poimenovali »Operacija zaščitimo narod«, so popolnoma jasni - zaradi velike podpore javnosti jih Nairobiju niti ni bilo treba skrivati. »Pričakujemo, da bomo v nekaj tednih islamistični milici Al Šabab preprečili delovanje na kenijskem ozemlju in jo odrezali od večjih somalskih mest,« so sporočili iz generalštaba kenijske vojske, ki se je v zadnjih dnevih približala Kismaju, strateško ključnemu mestu in glavnemu oporišču Al Šababa.

Ob tem število žrtev kenijske operacije v Somaliji strmo narašča. Ves jug države je dejansko postal bojišče, na katerem se spopadajo številne milice, interesi in države. Če kenijsko akcijo podpirajo - ali v njej celo aktivno sodelujejo - Američani, Francozi, Britanci in velik kontingent pripadnikov Afriške unije v Somaliji, ki ga večinoma sestavljajo borci iz »prijateljskih« držav Burundija in Ugande, ima Al Šabab močno podporo v Saudski Arabiji in Eritreji, ki islamistične skupine v Somaliji že dlje časa oskrbuje z orožjem. Takšno razmerje sil kar kliče po izbruhu večjega regionalnega konflikta. Kenijski zunanji minister Moses Ventangula je Eritrejcem, ki so kljub svoji majhnosti zelo pomemben igralec v regiji, pred dnevi zagrozil: »Da se ne boste po naključju zmotili - Kenija bo naredila vse, kar je v njeni moči, da ustavi dobavo orožja Al Šababu!«