Agenti Cie pred italijansko sodišče

Italijanska sodnica določila datum sodnega procesa proti nekdanjim 26 agentom ameriške obveščevalne agencije Cia in petim Italijanom zaradi ugrabitve egiptovskega imama Osame Mustafa Hasana, znanega tudi kot Abu Omar, leta 2003.

Objavljeno
16. februar 2007 17.02
Milano - Italijanska sodnica Caterina Interlandi je danes odločila, da se bo 8. julija začel sodni proces proti nekdanjim 26 agentom ameriške obveščevalne agencije Cia in petim Italijanom, med njimi nekdanjemu vodji italijanske vojaške obveščevalne službe Nicolu Pollariju, zaradi ugrabitve egiptovskega imama Osame Mustafa Hasana, znanega tudi kot Abu Omar, leta 2003. To bo največji sodni proces proti ameriškim obveščevalcem v kaki državi, ki velja za zaveznico ZDA.

Trenja v italijanski vladi

V italijanski vladi je glede izročitve agentov Cia že prišlo do trenj. "Vlada je storila veliko napako, ker ni zaprosila za izročitev. Že tako zamujamo s procesom," je še pred današnjo odločitvijo sodnice kritiziral minister za infrastrukturo Antonio Di Pietro. Kot je dodal, vlada s svojim ravnanjem daje vtis, da želi prikriti nezakonito operacijo, kot je ugrabitev muslimanskega verskega dostojanstvenika. Italijanski premier Romano Prodi je Di Pietrove očitke zavrnil.

Okoliščine Omarjeve ugrabitve, ki so ga minulo nedeljo izpustili iz zapora v Egiptu, so na podlagi intenzivne preiskave milanskega tožilstva sedaj skorajda v celoti jasne. Pri ugrabitvi v Milanu je sodelovalo okoli deset agentov Cia in italijanski karabinjer. Domnevnega terorističnega osumljenca Omarja, ki je bil na poti v svojo mošejo, so strpali v rdeči avtomobil znamke fiat in ga odpeljali v ameriško letalsko bazo v Italiji. Od tam so ga s tajnim poletom Cia prepeljali najprej v ameriško letalsko oporišče Ramstein v Nemčiji, nato pa v Kairo, kjer so ga zaprli in tudi mučili.

Vrgli so ga v kombi in z letalom odpeljali v Kairo

Kot je novembra za italijansko Corriero della Sera opisoval Omar, mu je voznik rdečega fiata dejal, da je policist, Omar pa mu je nato pokazal svojo dovoljenje za bivanje. "Nato se je zraven ustavil manjši kombi. Dva sta me zgrabila. Zdelo se mi je, da sta Italijana. Ko sta me vrgla v kombi, sem se poskušal braniti, a sta me začela udarjati v trebuh in drugod po telesu. Nato so mi zvezali roke in noge." Čez nekaj ur je zaslišal zvok letal. "Slišal sem korake sedmih, morda osmih ljudi. Z noži so mi prerezali obleke in me na hitro preoblekli. Sneli so mi prevezo prek oči in me fotografirali. Bilo je veliko specialcev. Glavo so mi nato ovili s selotejpom in mi naredili luknje za nos in oči. Letalo je vzletelo. Imel sem težave z dihanjem, zato so mi dali aparat za dihanje," je opisoval Omar.

V Kairu naj bi ga nekaj časa skrivali na tajni lokaciji. "Moral sem hoditi z zavezanimi nogami. Ko sem padel, so se mi smejali. Sledili so elektrošoki, udarci in klofute. Kazali so mi fotografije Tunizijcev, Maročanov, Egipčanov in Alžircev, ki živijo v Italiji. Zasliševanje je trajalo šest mesecev, do septembra 2003, a se je zdelo, kot da traja sedem let."

Po koncu zasliševanja so Omarja odpeljali v zapor v Kairu, kjer so ga prisili, da je opravljal potrebo na tla. "Ščurki in podgane so se sprehajale po meni. Ko je prišel paznik, sem moral na kolena, če ne, me je pretepel s paralizatorjem. Za jesti sem dobil samo plesniv kruh. Zaradi pretepanja sem oglušel na eno uho," je povedal Omar in dodal, da so ga med drugim mučili tudi tako, da je moral ležati na mokri žimnici, skozi katero so spustili električni tok.