Agenti FBI potrdili zlorabe v Guantanamu

FBI je objavil izsledke raziskave med svojimi agenti, ki naj bi bili priča agresivnim postopkom v ameriškem zaporu Guantanamo.

Objavljeno
03. januar 2007 11.24
O zaporniki v Kampu X v oporišču Guantamu na Kubi
Washington - Ameriški preiskovalni urad FBI je v torek objavil dokumente, ki jih je v zvezi s tožbo proti nekdanjemu obrambnemu ministru ZDA Donaldu Rumsfeldu zahtevala Ameriška zveza za državljanske svoboščine (ACLU). Gre za anketo FBI iz leta 2004 med 439 agenti, če so bili priča "preveč agresivnim postopkom". Pozitivno jih je odgovorilo 26.

Tiskovni predstavnik Pentagona Joe Carpenter je dejal, da pri teh dokumentih ne gre za nič novega in ponovno zatrdil, da Pentagon ni nikoli zagovarjal nobenih zlorab. Po Carpenterjevih besedah prav tako nobena dosedanja preiskava ni ugotovila suma, da bi bila to kadarkoli uradna politika Pentagona, čeprav so v Guantanamu zaprti tudi najgrozovitejši teroristi na svetu. Uradna politika naj bi bila, da se z ujetniki ravna človeško.

ACLU, ki toži v imenu nekdanjih ujetnikov Guantanama, skuša dokazati nasprotno; da so se zlorabe dogajale in da je zanje krivo vodstvo Pentagona ter drugih vladnih agencij in ministrstev. Sodišče še ni odločilo o tem, ali bo dovolilo nadaljevanje tožbe. Z novo demokratsko večino v kongresu bo podobnih preiskav verjetno še več, sodeč po napovedih prihajajočih vodij kongresnih odborov.

Agenti FBI so v Guantanamu med drugim slišali, da naj bi ženske paznice prijemale ujetnike za spolovila, ena od njih naj bi jih po obrazu celo mazala z nečim, za kar jim je rekla, da je menstrualna kri. Slišali so tudi, da so se pazniki oblačili v katoliške duhovnike in "krstili" muslimanske ujetnike. Enemu od ujetnikov naj bi glavo prelepili z lepilnim trakom, ker je preglasno citiral verze iz Korana, drugega naj bi zavili v izraelsko zastavo, tretjega pa čez noč zaprli v vročo nepredušno zaprto celico, kjer si je zaradi muk trgal lase.